14.12.2022, 11:15

Який вибрати корм для активних собак?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Чотирилапим, які займаються всіма видами спорту або виявляють підвищену потребу у фізичній активності, знадобиться правильно підібрана дієта. Відповідна їжа для активних собак має вирішальне значення - її завдання полягає не тільки в тому, щоб забезпечити тварину необхідними поживними речовинами, але й цінностями для підтримки нарощування м'язової маси та забезпечення правильного рівня енергії.

Слід зазначити, що підвищені та тривалі фізичні зусилля, які водночас не йдуть рука об руку з наданням собаці їжі з достатньою калорійністю, можуть сприяти значній втраті ваги, а також серйозним проблемам зі здоров’ям. Ось чому вибір правильного корму відіграє таку важливу роль, і обов'язок кожного опікуна забезпечити вихованця всім необхідним для повноцінного функціонування. До речі, товари для активних собак, в тому числі корм, ви знайдете в магазині Activdog.

Активна собака - що це означає?


Часто буває складно визначити, чи класифікує домашню тварину спеціальну високоенергетичну їжу за певним рівнем фізичної активності. Тому варто уточнити, яким чотирилапим варто використовувати корм для активних собак, а кому з них він не знадобиться.

Почнемо з того, що окремі породи самі по собі класифікуються як активні або вимагають підвищених доз фізичних навантажень. До них відносяться всі лягаві, сибірські хаскі, німецькі вівчарки, боксери, індивідуальні тер’єри та бордер-коллі.

Корм для активних собак

Однак варто відзначити, що навіть якщо порода характеризується як активна, це ще не означає, що її представник повинен харчуватися виключно спеціальними кормами. Все залежить від ряду факторів, таких як фактичний ступінь і частота рухів, енергетичні потреби, а також стан здоров'я та вік.

Активні собаки суттєво виділяються серед інших чотирилапих, тим самим приділяють значно більше часу та демонструють явну тягу до руху чи спорту. Ця група також включає робочих тварин, тобто сторожових собак, собак-рятувальників, вівчарок або собак, які використовуються для полювання та вишукування. Окремо слід згадати про те, що чотирилапі тягнуть команди чи беруть участь у різноманітних спортивно-оздоровчих змаганнях.

Корм для активних собак - як правильно вибрати?


Окремі бренди, які займаються виробництвом кормів для активних собак, зазвичай називають їх «активними», «спортивними», «продуктивними» або «витривалими». Тоді слід пам'ятати, що вони підійдуть не кожному чотирилапому. Ці корми відрізняються підвищеною калорійністю, значною кількістю жиру та оздоровчих добавок для зміцнення організму вихованця.

Вибираючи правильний корм для активних собак, слід враховувати всі індивідуальні потреби та потреби даного вихованця, а також вид роботи чи спорту.

Чотирилапі, які тренуються лише для відпочинку або супроводжують своїх господарів на тривалих прогулянках, повинні задовольнятися якісним кормом для домашніх тварин. Однак у його складі не повинно бути браку цінних поживних речовин, щоб підтримувати чотирилапого на кожному етапі життя, таким чином пропонуючи йому оптимальну кількість білка.

У випадку собак, які регулярно займаються певними видами спорту або беруть участь у фітнес-змаганнях, необхідно ввести дієту з підвищеною енергетичною цінністю. Вони можуть мати в кілька разів більші потреби в енергії, ніж інші собаки.

Сухий корм для активних собак

Продукти цієї категорії відрізняються високою концентрацією енергії, а також підвищеним вмістом білка (не менше 30%) і жиру (від 20% до 30%). Однак звернути увагу на склад обраного корму - обов'язок кожного власника домашньої тварини. І білки, і жири повинні бути тваринного походження. Також варто уникати будь-яких штучних добавок, підсилювачів смаку чи ароматизаторів. Джерела вуглеводів також необхідно контролювати, тому що у випадку спортивних собак вони повинні бути легкозасвоюваними і легкозасвоюваними.

Вологий корм для активних собак

У зв'язку з тим, що вологі корми за своєю природою характеризуються високим вмістом води, великим об'ємом і низькою концентрацією поживних речовин, вони вкрай рідко використовуються серед спортивних собак. Однак окремі бренди намагаються виробляти варіанти вологих кормів, призначені для активних чотирилапих, які мають характеризуватися зниженою вологістю та підвищеною кількістю білків і жирів. Однак на цей час це не є популярним і легкодоступним рішенням, тому опікуни собак-спортсменів набагато частіше тягнуться до варіантів сухого корму.

Харчові потреби активних собак
 

Може здатися, що харчування фізично активних чотирилапих полягає в основному в калоріях. Однак слід зазначити, що хоча вони і відіграють надзвичайно важливу роль, організм улюблених підопічних живиться не тільки калоріями.

Якісний корм для активної собаки повинен відповідати декільком важливим критеріям, які включають:

  • Високоякісні білки тваринного походження (мінімум 30%) і жири (20%-30%),
  • Омега-3 і Омега-6 ненасичені жирні кислоти,
  • Вітаміни (А, С і Е), які діють як важливі антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння,
  • Мінеральні речовини (магній, фосфор, марганець).

Більш того, їжа також повинна забезпечувати тварині належну підтримку кісток, суглобів і хрящів, щоб запобігти будь-яким травмам, пошкодженням і перевантаженням. Тому варто шукати добавки у вигляді глюкозаміну і хондроїтину, а також L-карнітину, завдання якого — підтримувати обмін речовин, захищати серце і зміцнювати м’язи. Надзвичайно цінною виявляється і гіалуронова кислота, яка запобігає будь-яким запаленням і покращує загальний стан суглобів тварини. Ідеальним рішенням для активних чотирилапих стане корм Acana Dog Sport&Agility.

Попри те, що харчування чотирилапого є безумовною основою його розвитку і повноцінного функціонування, не варто забувати про роль, яку відіграє вода. Гідратація фізично активного вихованця надзвичайно важлива, і необмежений доступ до свіжої, чистої та питної води має бути нормою в будь-якому випадку.

теги: