23.12.2022, 09:57

Як правильно користуватись кухарським шеф-ножем?

Кухонний ніж все ще залишається найбільш ефективним, універсальним та простим у використанні інструментом кухаря. 

Так, зараз з’явилось багато продвинутого технічного знаряддя для кухні. Але згадайте, скільки часу потребує усе те збирання та налагодження кухонного комбайну? 

А як згадаєш, що після використання його ще треба помити та знову розібрати… Якось одразу хочеться повернутись до чогось класичного, простого та зручного.

І саме тут кухарський ніж буде як раз до ваших послуг! Бо немає ну кухні речі більш корисної та ефективної.

Якщо, звичайно, ви навчились нею правильно користуватись.

Сподіваємось, ця стаття вам допоможе вам узнати про шеф-ножі та їх використання трохи більше.

Що таке кухарський шеф-ніж?

Класичний європейський кухарський шеф-ніж має прямий та широкий клинок з направленим вперед гострим кінцем. Довжина його леза коливається від 15 до 30 сантиметрів. Форма леза цього ножа розроблена таким чином, що ніж може робити коливання на обробній дошці під час нарізання їжі.

Як правильно тримати кухарський ніж?

Зверніть увагу на те, що руки умовно поділяють на ножову та не ножову.

Рекомендації для НЕ НОЖОВОЇ руки:

  •  Тримайте пальці зігнутими, щоб захистити їх кінчики.
  •  Профі зазвичай ховають великий і мізинець за іншими пальцями.

Рекомендації для НОЖОВОЇ руки:

  •  Великий та вказівний палець тримають лезо відразу біля рукояті. Це допомагає зробити ніж ніби продовженням вашої руки та забезпечує кращий контроль і точність різання.
  •  Коли вам треба дрібно нарізати деякі інгредієнти (наприклад невеликі пучки зелені або часник), рукоять ножа можна тримати однією рукою, а іншою рукою тримати лезо.
  • Надрізи робляться зверху вниз погойдуючими рухами від кінчика до п’яти леза. Ніж не пиляє вперед і назад! 
  • У всякому разі, під час різання кінчик леза утримується в контакті з обробною дошкою. Лезо похитується вгору-вниз, доки їжа не буде нарізана.

Маленький лайфхак: Щоб запобігти ковзанню овочів і фруктів на обробній дошці, розріжте їх навпіл, перш ніж подрібнювати чи нарізати. Це допоможе міцно закріпити овочі на обробній дошці та захистить вас від порізів.

Кухарський шеф-ніж якого розміру вам потрібен?

Для нарізання зелені, дрібних фруктів і овочів та багато чого іншого, більшість профі рекомендує використовувати ніж довжиною близько 20 сантиметрів. Їм легко керувати та маневрувати.

Для нарізання великих продуктів, таких як кавун або диня, радять використовувати ніж від 25 сантиметрів довжиною. Такий ніж набагато безпечніший. Ви можете спокійно тримати його за рукоять, та не боятися за ващі пальці. Використовувати занадто маленький ніж небезпечно, якщо ви намагаєтеся розрізати щось велике, оскільки ніж може зісковзнути на вашу вашу руку.

На що звернути увагу купуючи кухарський шеф-ніж?

Купуючи кухарський ніж, слід звернути увагу на такі моменти:

  •  Чи комфортно вам тримати ніж в руці?
  •  Чи можете ви легко маніпулювати ножем? Чи не надто він для вас великий та важкий?    
  • Чи не здається вам, що ніж зібраний неякісно? Чи рівне лезо? Чи не розбовтана рукоять?

Як доглядати за кухарським ножем?

Більшість виробників ножів рекомендують уникати миття ножа в посудомийній машині. Це може пошкодити лезо. Крім того, дерев’яні ручки теж можуть пошкодитись під час миття в посудомийній машині. 

Дотримуйтеся вказівок виробника щодо заточування ножа. Гострий ніж не тільки краще ріже, але й є безпечнішим, чим тупий ніж. Коли ви ріжете тупим ножем, лезо веде себе менш передбачувано та керовано, та потребує від вас зайвих зусиль (що також заважає гарному контролю).

Не ріжте на твердих поверхнях (наприклад, на скляних обробних дошках, керамічних тарілках, кам’яних стільницях). Матеріали, що більш тверді, чим нержавіюча сталь, можуть передчасно затупити чи пошкодити ваш ніж. М’які обробні дошки, (наприклад поліетиленові, пластикові чи дерев'яні) підійдуть для сталевих ножів набагато краще.

Зберігайте свої ножі в ножовому блоку або на іншій системі зберігання, яка тримає леза одне окремо від іншого. Не кидайте ножі разом у ящик. Там вони можуть зіткатися один з одним та пошкоджуватись або тупити леза.

Ще трохи порад щодо користування кухарським шеф-ножем:

  • Завжди переконуйтесь, що обробна дошка надійно та рівно лежить на столі. Профі пропонують підкладати між столом та дошкою мокру тканину або паперовий рушник. Вважається небезпечним дозволити обробній дошці вільно рухатись по столу під час роботи.
  • Якщо ви ніколи раніше не користувалися великим шеф-ножем, добре буде потренуватися на огірку, розрізаному навпіл уздовж (він не ковзає по дошці та його легко розрізати).
теги: