27.02.2023, 10:57

Що таке рослинний фарш, куди додають і де купують продукт

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Ринок рослинної продукції стрімко розвивається. Виробники пропонують різноманітні варіації м’ясних аналогів, в тому числі веганський фарш для ситних страв з пісного меню. 

Замінник м'яса на рослинній основі містить соєвий білок, харчові волокна і ретельно підібрані спеції для вираженого смаку. Готується такий продукт вдвічі швидше. 

Рослинне м'ясо отримують з натуральної сировини шляхом реалізації інноваційних технологій відповідно до встановлених стандартів якості та екологічних вимог. Придбати його можна в супермаркетах та спеціалізованому магазині "Пан-і-веган".

Особливості веганського фаршу 

Веганський продукт схожий на тваринне м'ясо за декількома характеристиками. В цей перелік входять зовнішній вигляд, смак, структура. До переваг відносяться: 

  • натуральність;
  • безпечний склад;
  • високий вміст білка;
  • наявність вітамінів;
  • схожість з тваринним продуктом;
  • відсутність антибіотиків та холестерину;
  • екологічне виробництво без шкідливих викидів в навколишнє середовище;
  • широкі можливості при приготуванні страв. 

Рослинний фарш не так просто отримати. Подрібнення сировини – це лиш один з багатьох етапів. 

На виробництві дотримуються певної технології. Соєвий текстурат замочують в буряковому концентраті, розведеному водою. Рідина містить гідролізовані білки і дріжджові екстракти, які допомагають сформувати смакові якості, а також натуральні ароматизатори. 

Речовини, отримані з сої, дріжджів, пшениці, піддають обробці. В результаті звільняються амінокислоти. Від них і залежить смак фаршу. 

Також в склад додають картопляний протеїн і метилцеллюлозу для надання форми. Крім того, в фарш вводять рослинну олію та кокосову для ніжності. 

Розморожений рослинний фарш зберігають в холодильнику 7 днів. Після відкриття продукт рекомендується вжити протягом 2 днів. 

При повторній заморозці замінник м'яса не втрачає поживних та смакових якостей. Його готують різними способами – варять, смажать, запікають. Це ідеальний інгредієнт для швидких страв.

Що приготувати з рослинного фаршу 

Використовуючи рослинний продукт, можна урізноманітнити раціон. З фаршу формують фрикадельки і котлети для бургерів, його додають в перші страви і використовують в якості начинки. З замінника м'яса готують банош, люля-кебаб, пельмені, пиріжки, янтики, равіолі. Котлети смажать на грилі чи на сковороді, запікають в духовці. 

Аналог яловичих котлет для бургерів отримують з яскравого рослинного фаршу. Червоне забарвлення сировині надає концентрований сік буряка. Котлета з такого фаршу виглядає як звичний варіант м'яса, але абсолютно не містить інгредієнтів тваринного походження. 

Для вегетаріанців розроблена величезна кількість рецептів. Всі вони прості та швидкі. Не потрібно витрачати багато часу, щоб правильно харчуватися. Навіть зменшення об'єму тваринного м'яса в раціоні без повної відмови допомагає значно покращити стан здоров'я.

Як обрати якісний продукт 

Замінники м'яса призначені не лише для вегетаріанців і веганів. Навіть м'ясоїди для порівняння можуть скуштувати новий для себе продукт і оцінити смакові якості рослинної сировини.   

Обираючи веганський фарш, враховують декілька моментів. Звертають увагу на надійність виробника, пакування, склад, зовнішній вигляд. 

Перед покупкою проводять детальний аналіз складових. Варто зазначити, що в якісну рослинну продукцію не додають антибіотики та інші шкідливі речовини. Вона безпечна і здатна забезпечити організм значною частиною добової норми білка. 

теги: