Віскі: класифікація, види, технології приготування
Серед найпопулярніших у світі алкогольних напоїв особливо виділяється віскі. Він вважається «чоловічим» спиртним, адже, за статистикою, серед покупців цього продукту лише 17% виявилися жінками. Частково це можна пояснити високою міцністю віскі – 40-50%, іноді до 60%. У масовій культурі напій також зображується як атрибут розкоші та відпочинку для чоловіків. Однак якщо розібратися у його класифікації та різновидах, можна побачити, що серед асортименту легко підібрати варіант для будь-кого.
Основна класифікація віскі
Загалом віскі отримують шляхом солодження, зброджування та подальшої перегонки зернових (ячмінь, жито, пшениця, кукурудза). Після отримання потрібної міцності майбутній віскі дозріває у дубових діжках. На сайті badseller.net можна знайти найкращі ціни в українських магазинах, щоб придбати товар вигідно.
Найбільш поширена класифікація включає 4 різновиди цього напою:
- Солодовий. Для приготування беруть тільки ячмінь. Солодовий віскі вважається найбільш якісним та дорогим. Його вживають у чистому вигляді, не розбавляючи. Напій має цікавий аромат моря та торфу.
- Зерновий. Більш дешевий варіант. Містить несолоджений ячмінь, кукурудзу. Дистиляція виконується лише одна. Ароматичні властивості не такі виражені, як у солодового віскі, але все ж зберігаються навіть при розбавленні. Тому запах можна відчути у коктейлях, а також при додаванні великої кількості льоду.
- Купажований (змішаний). Найбільш поширений різновид. Має м’який та збалансований смак. В ароматі можна відчути нотки фруктів, меду, деревини, спецій. Солодовий купажований віскі належить до категорії Deluxe – таку відмітку можна побачити на етикетці.
- Бурбон. Особливий сорт віскі з кукурудзи. Випускається лише в США, у штаті Кентукі. Для отримання цікавого аромату його залишають дозрівати у діжках з обпаленого дуба.
У цих різновидів є свої підвиди. Наприклад, солодовий віскі може належати до одного з типів:
- Single cask. Увесь час витримки проводить в одній діжці.
- Single malt. Поєднання спиртів одного заводу.
- Vatted malt. Суміш продукції від різних купажистів.
- Cask strength. Дорогий продукт високої міцності (до 65%).
Якщо ви хочете спробувати найкращі та найпопулярніші сорти віскі, знайти найкращу ціну на алкоголь можна тут, де зібрані усі актуальні знижки.
Де виробляють віскі
Історично батьківщиною міцного напою вважається Ірландія. Тут його виготовляють ще з початку XV століття. Зараз географія виробництва стала більш широкою. Так, на заводах Ірландії виконують три дистиляції сусла. Зазвичай тут не практикують окурювання солоду торфом.
Шотландський віскі (ще називається скотчем) виготовляється у Шотландії. Має витримку не менше 3 років. Не містить барвників та ароматизаторів. На основі шотландської технології будують своє виробництво заводи Канади, Японії, Уельсу та різних країн Європи. Звичайно, привносячи свої доповнення до рецептури.