02.11.2022, 21:23

Як допомогти школярам підготуватись до зно з математики?

Ольга Станішевська | Всі новини автора
зно математика

Вступ до вищих навчальних закладів починається з проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Заздалегідь нікому невідомі відповіді на цьогорічний тест, але кожного року теми та питання повторюються. Використовуючи відповіді на попередні або пробні тести, вам буде значно легше скласти ЗНО математика на відмінно. Готові домашні завдання з різних підручників допоможуть згадати викладений у молодших та середніх класах матеріал.

Що потрібно знати, щоб скласти ЗНО у цьому році

Зовнішні фактори змінили формат та структуру ЗНО. Оцінювання може відбуватися у звичному чи спрощеному форматі та у вигляді мультимодального тесту з різних предметів. У будь-якому випадку до переліку завдань додають питання з різних класів. У цьому полягає головна проблема. Освітяни протягом року викладають матеріал останнього навчального класу, а не усю загальну програму з математики. Пригадати, що було у 5-му, а що було у 7 класі, вам доведеться самостійно.

З чого складається тест

Тест готують за чинною програмою, яка охоплює алгебру й геометрію. Вам не знадобляться підручники, які були вилучені зі шкільного курсу. Майте це на увазі та звертайте увагу, який навчальний матеріал використовуєте у підготовці. Обов'язково потрібно повторити наступні теми:

  • числа і вирази;
  • рівняння, нерівності та їх системи;
  • функції;
  • аналіз діаграм та графіків;
  • ймовірність випадкової події;
  • середнє значення;
  • стереометрію — розділ, присвячений найпростішим фігурам у просторі;
  • планіметрію — розділ геометрії, що вивчає різні фігури, їх площину, висоту, кути та способи рішення завдань за їх участю.

Тест поділений на 3 великих блоки, які відрізняються формою відповіді. У першому блоці потрібно відповісти, обравши один із запропонованих варіантів. У другому частіше потрібно знайти відповідність у наведеному завданні. У третьому блоці на вас чекає найбільш самостійна робота. Буде потрібно надати коротку відповідь, але щоб її дізнатися, доведеться вирішити на окремому аркуші завдання.

Як підготуватися до тесту з математики

Насамперед пройдіть розміщені тести, які складали абітурієнти попередніх років. Завдання, які вам здаються складними, спробуйте вирішити за прикладом ГДЗ. Знайдіть потрібну тему та згадайте, у якому класі її проходили. Пробний тест максимально наближений до реального. Спробуйте надати відповіді у той час, який буде відведено на проходження ЗНО. Правильні відповіді на тест допоможуть зрозуміти, на скільки балів ви можете розраховувати