23.01.2023, 13:33

Українські пісні воєнного часу

Ольга Станішевська | Всі новини автора
українські пісні

Що тримає українців живими й спонукає до боротьби? Військові пісні, що оспівують традиційні цінності, такі як материнська любов, родинний дім і місцева громада, віра в націю. За час війни в наших плей-листах з'явилося дуже багато виконавців та композицій. Більш того, якщо потрібен текст будь-якої української пісні, щоб співати на заходах чи просто вивчити для себе, знайти ви можете їх на сайті Pesnihi.

Що співають українці під час війни

Від початку повномасштабної агресії Росії проти України увага приділялася ефективній інформаційної політики останньої. Швидкому інформуванню про ситуацію, що динамічно змінюється, та переконанню у своїх інтересах суттєво сприяли сучасні ЗМІ. І це не тільки новини та статті.

Серед численних свідчень свідків, фотографій, записів і мемів були й музичні твори, наприклад знаменитий Bayraktar або диснеївська пісня з мультфільму Холодне Серце, яку співає в бомбосховищі семирічна Амелія Асінович. Вони цікаві з кількох причин.

Виникає запитання, чи можна помітити в них якісь характерні мотиви, чи можна виділити певні типи. Наскільки схожі воєнні пісні, відомі з історії? Як українці говорять про себе і про своїх ворогів?

  • По-перше, примітка до підбірки пісень, про яку йдеться нижче. При згадці гасла «музика, пов’язана з війною в Україні» світова аудиторія, мабуть, згадає чотири твори. По-перше, вищезгаданий Bayraktar. Захоплюючий, нескладний, висміює ворога. Написана на самому початку агресії на прохання свого начальника Тарасом Боровком – музикантом, який приєднався до українських збройних сил.

  • По-друге, гімн України, який виконується як жестом солідарності оркестрами у філармоніях та оперних театрах по всьому світу (наприклад, у лондонському Royal Albert Hall чи нью-йоркській Met Opera), так і в українських містах військовими, які стоять навколо кратера після вибуху бомби, людьми, які ховалися в київському метро, ​​віолончелістом перед зруйнованим оперним театром у Харкові.
  • По-третє, вірусні кадри з бомбосховища, де маленька Амелія співає пісню з Disney's Frozen.
  • По-четверте, «Червона Калина» виконала акапельно на одній із київських площ Андрія Хливнюка, а також численні ремікси, в яких до нього приєднуються інші музиканти, зокрема Pink Floyd і The Kiffness.

В українських піснях легко спостерігати риси, що спонукають до боротьби. І це не звучить так, ніби автори розпалюють конфлікт ще більше. Але вони лише підкріплюють дух військових та простого народу, які майже рік живуть під звуки повітряної тривоги та вибухів.

теги: