Профілактика цукрового діабету у дітей

Ольга Ранська | Всі новини автора

Цукровий діабет – важке захворювання і численні наукові експериментальні та клінічні дослідження спрямовані не тільки на з'ясування причин і механізму розвитку цукрового діабету, а й на можливість попередження його виникнення.

Основні симптоми прояву цукрового діабету у дітей

У дитини з'являється спрага, сухість у роті, свербіж шкіри, запах ацетону з рота, зниження ваги, незважаючи на підвищений апетит. Протягом доби він буде часто і багато мочитися (в тому числі і вночі). Більшість дітей скаржаться на підвищену стомлюваність, наростаючу слабкість, зниження фізичної та розумової працездатності. При появі таких симптомів батькам негайно необхідно звернутися до лікаря-ендокринолога.

Як грудне вигодовування впливає на здоров'я малюка

Підвищену небезпеку для таких дітей представляють інфекційні захворювання – епідемічний паротит, краснуха, вітряна віспа, кір та інші.

Крім цього, в останні роки встановлено, що цукровий діабет частіше зустрічається у дітей, які відразу після народження перебували на штучному вигодовуванні. Це пов'язано з тим, що в молочних сумішах міститься білок коров'ячого молока, який може несприятливо впливати на функцію підшлункової залози. Використання таких сумішей для годування новонароджених, що мають схильність до цукрового діабету, сприяє більш частому розвитку у них діабету, в порівнянні з новонародженими, що знаходяться на грудному годуванні.

До того ж, грудне вигодовування значно підсилює імунітет немовляти, а значить – захищає його від вірусних та інфекційних захворювань. Тому грудне вигодовування вважається кращою профілактикою цукрового діабету.
Ці та інші дослідження змінили наше ставлення до можливості профілактики цукрового діабету. Якщо ще недавно ми вважали, що реальної профілактики цукрового діабету немає, то сьогодні на питання про можливість проведення такої профілактики можна відповісти ствердно.

Як убезбечити дитину від діабету

Діти, народжені від батьків, хворих на цукровий діабет, повинні проходити спеціальне обстеження на виявлення у них так званих діабетичних генів (спадкової схильності), і в разі їх виявлення вони виділяються в окрему групу (групу ризику), оскільки можливість розвитку цукрового діабету у них в кілька разів вище, ніж у дітей-носіїв нормальних (не діабетичних) генів.

Крім того, не варто нехтувати обов'язковими профілактичними оглядами, своєчасно проходити необхідне обстеження і консультації рекомендованих фахівців.

Також дуже важливо вести здоровий спосіб життя: збалансоване раціональне харчування, заняття фізкультурою, повноцінний сон, загартовування, позитивний психо-емоційний фон.

Необхідно також пам'ятати, що будь-які захворювання можуть сприяти розвитку цукрового діабету. Тому своєчасне і правильне лікування всіх захворювань також сприяє попередженню цукрового діабету.

Солдатенко О. Т., міський дитячий ендокринолог

Читайте ще: Профілактика вірусних інфекцій у дітей