Народні методи лікування бронхіту та кашлю

Ольга Ранська | Всі новини автора

Бронхіт – це процес запального характеру в області слизової бронхів і часто поєднується із запаленням горла та носа, гортані та трахеї.

Розвивається бронхіт на тлі перевтоми і виснаження, нервовому і фізичному навантаженні, переохолодженні, запиленості і загазованості, куріння, контактів з хворими вдома, на роботі або на вулиці.

Якщо не лікувати бронхіт, він може перейти в хронічний, який може тривати місяцями або роками з фазами ремісій та загострень.

Основний симптом хронічного бронхіту-кашель зі слизовою або гнійної мокротою. Але гострий та хронічний бронхіт цілком успішно можна лікувати за допомогою народної медицини.

Грудний збір

Так, при бронхіті та кашлі дуже добре допомагає так званий грудний збір з трав, відвар яких ефективно розріджує накопичилася мокротиння і сприяє її виведенню з організму. Крім того, він має протизапальну та протимікробну дію.

Такий грудний збір можна купити в аптеці або зробити самостійно. Він складається зі змішаних в рівних частинах таких трав:

  • чебрець,
  • солодець,
  • материнка,
  • липа,
  • рута,
  • мати-й-мачуха,
  • подорожник,
  • соснові бруньки,
  • календула,
  • медунка.

Дві столові ложки цієї суміші залити 0,5 л окропу, настояти 1,5 години в теплому місці, процідити і приймати по 150 мл 3-4 рази на день за 30 хвилин перед їжею до зникнення симптомів хвороби. Причому цей відвар не має протипоказань для прийому навіть дітьми.

Настій подорожника

Також від бронхіту допомагає настій подорожника: 3-4 ст.л. висушеного листя подорожника залити 0,5 л окропу, укутати, настояти в теплому місці, процідити і приймати по 1-2 ст. л. 3-4 рази на день перед їжею. Особливо - при сильному кашлі.

Морквяний сік

Ще одним народним засобом для боротьби з кашлем є морквяний сік. Натріть кілька морквин на дрібній терці, відіжміть сік, розбавте його теплою кип'яченою водою (1:1), додайте кілька чайних ложечок цукру або меду і пийте по 1 столовій ложці 4-5 разів на день перед їжею. А маленьким дітям можна давати по 1 ч. л. 3-4 рази в день.

Мед з цибулею

Добре допомагає і мед із цибулею. Цибулину середнього розміру потрібно пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері і додати натуральний мед в співвідношенні 1:1. Вживати після їжі по 1 ст.л. 3 рази на день.

Крім кашлю це засіб добре допомагає і при застуді, і при грипі, і в якості профілактики. А використовувати його можна в будь-якому віці, починаючи з 1 року.

Молоко та козячий жир

Ефективна проти хронічного бронхіту суміш молока та козячого жиру. Готувати її потрібно на одне вживання, тому що приймати потрібно тільки в свіжому вигляді. 300 мл коров'ячого молока доведіть до кипіння, трохи остудіть і додайте по одній столовій ложці козячого жиру і натурального меду. Хворий повинен пити її теплу, великими ковтками, 3-4 рази на день протягом всієї хвороби і кілька днів після одужання. Це засіб не тільки виліковує навіть запущені випадки бронхіту та кашлю, але і відновлює сили хворого.

Хронічний бронхіт можна лікувати також сумішшю козячого молока (300 мл) з медом (1 ст.л.), вживаючи її так само, як описано вище.

Які ще є народні методи лікування бронхіту – дізнайтеся тут