Корисні властивості шипшини: чай з плодів і листя рослини

Виктор Белый | Всі новини автора

Шипшина - плід, який широко використовується в харчовій промисловості, а також як сировина для фармацевтичної галузі, має багато корисних властивостей і дуже мало протипоказань.

Склад і властивості шипшини

Шипшина багатий вітамінами, макро - і мікроелементами, дубильними речовинами, каротином.

Також в екстрактах плодів і листя рослини містяться:

  • вітамін Р і К;
  • пектин і ефірна олія сімейства рожевих;
  • складні полісахариди;
  • саліцилова кислота та кавова кислота;
  • сапоніни, що володіють відхаркувальну, сечогінну дію, проявляють седативні властивості, що підсилюють секрецію залоз і розріджують відбір мокротиння.

Ще одна важлива група біологічно активних речовин шипшини - халактоліпідив, який надає протизапальну, антиоксидантну, противірусну та протипухлинну дію.

Чайне листя як засіб підвищення імунітету

Завдяки високому вмісту вітаміну С, чай з шипшини дуже ефективний при поширенні застуди та сезонних захворювань.

Читайте також: Корисні властивості шипшини. Настоянки з шипшини

Листя шипшини використовуються як багате джерело вітамінів, ефірної олії та корисні для організму.
Настій листя шипшини більш безпечний і корисний, ніж препарати, приготовані з плодів. На склянку окропу потрібно чайна ложка листя.

Сечогінну дію чаю з листя шипшини дозволяє значно поліпшити стан людей, які страждають різними порушеннями в організмі, наприклад:

  • гіпертонія;
  • захворювання серця і судин;
  • аномалії печінки;
  • порушення функції нирок;
  • наявність набряклості різного роду.

Чай з плодів шипшини: якими властивостями він володіє?

Чай з шипшини готують з плодів цього куща. Червоні та соковиті плоди шипшини мають давно відомими лікувальними та косметичними властивостями. Вони являють собою викопні вітаміни (C, E, K і B) і мінерали. Крім того, за оцінками вчених, стиглі плоди шипшини містять до 130 сполук, цілюще впливають на здоров'я людини.

Читайте також: Шипшина може діяти як знеболююче

Приготувати чай з шипшини - справа нескладна. Залийте сушені плоди шипшини гарячою водою і дайте настоятися під кришкою 15 хвилин. Зігрівальний напій готовий до вживання!

теги: