7 переваг використання Омега-3 жирних кислот

Олег Белоусов | Всі новини автора
омега-3

Жирні кислоти Омега-3 є надзвичайно важливими. Вони мають безліч важливих переваг для здоров'я організму та мозку людини. Насправді жирні кислоти Омега-3 найбільш вивчені з погляду їх властивостей, ніж інші речовини, тому тут опишемо кілька ключових переваг для здоров'я від вживання Омега-3.

Допомагають боротися з депресією та тривогою

Депресія одна із найпоширеніших психічних розладів у світі. Симптоми депресії включають апатію та загальну втрату інтересу до життя. Тривога – також поширений розлад, що характеризується постійним занепокоєнням та нервозністю. Цікаво, що дослідження показують, що люди, які регулярно споживають Омега-3 жирні кислоти, рідше страждають на депресію.

Існує три типи омега-3 жирних кислот:

  • ЕПК (EPA) – ейкозапентаєнова кислота
  • ДГК (DHA) – докозагексаєнова кислота
  • АЛК (ALA) – альфа-ліноленова кислота

З цих трьох ЕПК має найбільші антидепресивні та антитривожні властивості.

Хороший зір

ДГК (різновид Омега-3 жирних кислот) є основним структурним компонентом сітківки ока. Якщо в організмі дуже мало ДГК, можуть виникнути проблеми із зором. Цікаво, що отримання достатньої кількості Омега-3 пов'язане зі зниженим ризиком дегенерації жовтої плями – однією з основних причин незворотного пошкодження очей та сліпоти.

Правильне розвиток мозку

Жирні кислоти Омега-3 мають вирішальне значення для зростання та розвитку мозку немовлят. ДГК становить 40% поліненасичених жирних кислот у головному мозку та 60% у сітківці. Тому не дивно, що діти, які одержують суміш, збагачену ДГК, мають кращий зір. Отримання достатньої кількості Омега-3 під час вагітності пов'язане з численними перевагами для дитини, включаючи більш високий інтелект, кращі комунікативні та соціальні навички, зниження ризику затримки розвитку, зниження ризику СДВГ, аутизму та церебрального паралічу.

Здорове серце

Інфаркти та інсульти є основними причинами смерті у всьому світі. Десятиліття тому вчені зауважили, що люди, які їдять більше риби, мають дуже низький рівень захворюваності. Пізніше це було пов'язано зі споживанням Омега-3 жирних кислот. З того часу омега-3 жирні кислоти принесли багато позитивних результатів для нашого серця, включаючи зниження артеріального тиску, зниження рівня шкідливого холестерину, зниження згортання крові та багато інших переваг для здоров'я.

Боротьба із запаленнями

Запалення є природною реакцією на інфекцію. Тому жирні кислоти Омега-3 необхідні підтримки здоров'я високому рівні. Дослідження, проведені на групі хворих на ревматоїдний артрит, показали, що вживання Омега-3 жирних кислот благотворно впливає на зменшення болю, поліпшення фізичної форми, тривалість ранкової скутості та зменшення набряклості.

Здорова шкіра

ДГК є структурним компонентом шкіри. Вона відповідає за здоров'я клітинних мембран, з яких складається більша частина шкіри. Здорова клітинна мембрана забезпечує м'яку, вологу, еластичну шкіру без зморшок, тому споживання омега-3 жирних кислот покращує загальний стан шкіри.

ЕПК також має багато переваг, у тому числі:

уповільнює процес старіння,
краще зволожує шкіру,
зменшує появу прищів.

Зміцнюють імунітет організму

Омега-3 підтримують імунну систему та допомагають боротися з інфекціями, а також зменшують запалення. У зв'язку з цим їх особливо рекомендують дітям, чий організм працює над надбанням імунітету.

Як бачите, жирні кислоти омега-3 необхідні оптимального здоров'я. У рибі міститься найбільше омега-3 жирних кислот. Однак, якщо ви не вживаєте її на достатньому рівні, можна перейти на добавки, що містять велику кількість жирних кислот Омега 3. Щоб відчути покращення свого здоров'я, достатньо 250 мг Омега-3 на день. На сайті мережі аптек «Подорожник» надана вичерпна інформація з цього питання, однак оптимальне дозування вам підкаже ваш лікар, тому обов'язково з ним проконсультуйтеся.

8 основних симптомів дефіциту Омега-3 жирних кислот

  • суха шкіра,
  • ламке безбарвне волосся,
  • ламкі нігті,
  • проблеми зі сном,
  • порушена концентрація уваги.
  • швидка стомлюваність,
  • проблеми із суглобами
  • хвороби печінки