29.11.2020, 15:06

Захоплююче заняття – ліплення з солоного тіста

Ольга Ранська | Всі новини автора
лепка из соленого теста

Ви не знаєте чим зайняти своє чадо? Тоді пропонуємо вам зайнятися разом з дитиною ліпленням з солоного тіста – цікавим і захоплюючим заняттям, яке подарує вам масу яскравих і незабутніх вражень. З тіста, якщо добре постаратися, можна зробити картини на різну тематику, сувеніри, обереги для дому, різних звіряток і т.п. головне, що таке заняття не вимагає дорогих матеріалів і надприродних здібностей. Від вас буде потрібно бажання, фантазія і терпіння. І так, для початку роботи вам буде потрібно робочий матеріал-тісто. Як його приготувати – зараз дізнаємося.

Рецепт солоного універсального тесту

Беремо солі і пшеничного борошна по одній склянці, одну столову ложку соняшникової олії, половину склянки води. У глибоку ємність висипаємо сипучі інгредієнти-борошно і сіль, добре перемішуємо. Далі додаємо воду і масло і вже руками вимішуємо до однорідного стану. Еластичності тесту додасть так званий крохмальний кисіль (альтернатива воді). Для його приготування потрібно в 100 мл води розвести одну столову ложку крохмалю. У невеликій каструльці довести до кипіння 200 мл води і, помішуючи, влити розведений крохмаль. Коли суміш придбає прозорість і стане густою, прибираємо з вогню і охолоджуємо, потім вливаємо отриману суміш в борошно з сіллю. Якщо консистенція тесту вийшла дуже м'якою, то беремо по столовій ложці борошна і солі і втручаємося в тісто. За необхідності процедуру повторюємо.

Готове тісто має бути як м'який пластилін. Борошно для роботи можна брати недороге, навіть другого сорту, без всіляких добавок, а сіль – дрібного помелу (щоб уникнути грудок і шорсткості в готовому виробі).

Готове тісто загортаємо в харчову плівку і відправляємо на пару годин в холодильник. Це додасть тесту еластичності, і в процесі роботи воно не буде кришитися.

Красиві та неповторні вироби виходять з "кольорового тіста". Для цього потрібно на етапі замішування додати барвники: Харчові або натуральні (фруктові або овочеві соки). "Різнобарвне тісто" зберігаємо в різних пакетах. Для отримання необхідного відтінку можна з'єднувати тісто різних кольорів.

Як створювати фігурки з солоного тіста

Тісто підготували, готуємо робочу поверхню. Для цього звичайний стіл застилає щільним поліетиленом, готуємо необхідні предмети: робочу дошку, качалку, канцелярський ніж, картон, пензлик, алюмінієву фольгу, різні прикраси для декору (крупа, насіння, бісер, гудзики, монетки, красива тканина, висушені квіти і листя, декоративні камінчики, стеклярус, намистинки, мережива, різнокольорові стрічки тощо).

Щоб створити задуману композицію, розкочуємо тісто в пласт і вирізаємо з нього необхідні елементи, а потім складаємо з них картинку, вона у нас буде пласкою. Для створення об'ємного вироби потрібно виліпити кожен елемент окремо, а потім з'єднати їх разом в єдину композицію. Місця склеювання деталей змащуємо пензликом звичайною водою. А ось, наприклад, з'єднати голову з тулубом можна за допомогою зубочистки. Для роботи тіста потрібно брати стільки, скільки потрібно для створення одного елемента, а решту тримати в добре закритих баночках.

Для додання готовим виробам міцності, їх потрібно висушити – на повітрі або в духовій шафі. Ефективніше працює змішаний спосіб – спочатку підсушити на повітрі, а потім в духовці при мінімальній температурі з відкритими дверцятами приблизно дві години.

Після сушіння готові вироби можна пофарбувати акриловими фарбами або гуашшю з клеєм ПВА (якщо тісто було білим, без барвників) і покрити зверху акриловим лаком.