25.02.2021, 16:07

З чого складається ціна ювелірної прикраси

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Володарів ювелірних прикрас (особливо виробів з дорогоцінними каміннями) цікавить ринкова вартість цих речей. Завжди важливо знати, до кого звернутися за об’єктивною оцінкою і наскільки цінним є прикраса саме по собі, поза його значення для власника.

Якщо необхідно, наприклад, продати каблучку з діамантом в Київі - можна звернутися в VIPGOLD ломбард, який працює на взаємовигідних з клієнтами умовах, оцінюючи вироби об’єктивно.

До кого звернутись

Логічно припустити, що варто піти до ювеліра, тому що він може виступати в ролі оцінювача золотих і срібних виробів. Але це не зовсім так. Якщо мова йде про прикрашання з дорогоцінними каміннями - краще звернутися до геммологів, тому що він є експертом в цій галузі. На вторинному ринку не має великого значення робота ювеліра, якщо тільки це не якийсь відомий майстер. В основному вартість залежить від матеріалів, з яких виготовлено прикрасу.

Адекватно оцінюють ювелірні вироби в ломбарді VIPGOLD - на сайті компанії https://vipgold.in.ua/uk/prodat-ukrasheniya можна отримати безкоштовну консультацію.

З чого складається ціна

Вартість ювелірного виробу на вторинному ринку залежить від:

  • Вида металу, його проби і ваги. Будь то срібло, золото або платина, має значення кількість домішок і цілий ряд фізичних характеристик.
  • Ювелірні вставки. Перш за все, це вартість дорогоцінних каменів. Однак зустрічаються ювелірні прикраси з емаллю. Це окремий напрямок, в якому є свої закони - наприклад, холодна емаль коштує дешевше, ніж гаряча (таку технологію свого часу використовував легендарний будинок Фаберже).
  • Дизайн - авторська робота може коштувати дорожче, але не завжди. Старовинні речі цінуються вище просто старих. При цьому під старовинними розуміються у вітчизняних реаліях ті, що були виготовлені до 1917 року, а ось радянські прикраси - просто старі.

Для кожного критерію є свої методи оцінки. Наприклад, ціна золота визначається на підставі біржових котирувань. Вартість діамантів - щодо міжнародного індикатора цін (Рапапорта), для інших каменів існують свої методики оцінки.

І не варто забувати про те, що ціна залежить від попиту і пропозиції. До ювелірним виробам це теж стосується. Попит визначається безліччю факторів, для старовинних речей часто це вік і рідкість вироби, для сучасних - відповідність модним трендам.

теги: