05.12.2022, 00:06

Турецька кава – ритуал з багатовіковими традиціями та стиль життя

турецька кава

Кава по-турецьки характеризується глибоким, інтенсивним смаком, густою консистенцією та темним кольором. Ці особливості пов'язані з дуже тонким помелом зерен. Такий напій легко приготувати на власній кухні – досить купити продукт найвищої якості в інтернет-магазині «GRIDA», ознайомившись із багатим асортиментом натуральної турецької кави на сторінці сайту grida.in.ua/g3089672-turetskij-kofe-kurukahveci. Тут ви зможете купити якісну турецьку каву Kurukahveci Mehmet Efendi з доставкою по Україні. Далі залишиться лише вивчити традиційний ритуал її приготування.

Що таке турецька кава?

Кава по-турецьки – це метод приготування кави, що використовується, переважно, в Туреччині та арабських країнах. Ця кава готується з використанням спеціального кавника-турки (арабська назва – джезва).

Кава по-турецьки зовсім не означає каву з Туреччини, оскільки кавові зерна там не виробляються. Кава по-турецьки означає метод заварювання кавових зерен. Вона готується з дуже дрібно помелених кавових зерен сорту Арабіка, води та цукру. Її можна порівняти з міцним еспресо.

Історія турецької кави сягає XV століття. З того часу цей сорт кави став невід'ємною частиною турецької культури. Для турків кава по-турецьки – це більше, ніж просто напій, це символ дружби та гостинності. Ця кава подається з кавовою гущею в чашці. За турецькою традицією, кавова гуща, що залишилася у чашці, використовується для передбачення майбутнього. Випивши кави, чашку накривають блюдцем. Потім гість думає про свої побажання і перевертає чашку, тоді шар помелу утворює візерунок на блюдце. В даний час у Туреччині навіть існують спеціальні додатки для мобільних телефонів, через які зображення кавової гущі відправляються прямо ворожці для інтерпретації.

Гарна кава по-турецьки: навіщо її пити?

Найпопулярнішим кавовим зерном у Туреччині є Арабіка, спосіб заварювання якої був включений до репрезентативного списку нематеріальних об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Виняткова цінність, унікальність та чудовий смак цього напою цінуються у всьому світі. Досі на Балканах, Кавказі, Близькому Сході або в самій Туреччині його готують у незмінному вигляді протягом сотень років, що є не лише приготуванням пиття, а й елементом місцевої культури, ритуалом із багатовіковими традиціями та стилем життя.

Як заварювати каву по-турецьки?

Приготування кави по-турецьки вимагає деякого терпіння – від цього багато в чому залежатиме її міцність, смак та аромат.

  • насипте наткральну мелену турецьку каву (одна чайна ложка з гіркою) у джезву;
  • додайте в неї цукор (кава по-турецьки має бути солодкою!) і ваші улюблені спеції, наприклад, кардамон або корицю;
  • налийте в каву холодну воду, поставте джезву на слабкий вогонь і підігрійте;
  • коли чорний напій закипить, зніміть його з вогню та дайте охолонути;
  • повторіть крок нагрівання двічі.

Після всієї процедури зварена по-турецьки кава готова до вживання – вся насолода і незвичайна сила будуть витягнуті з її зерен. Цей напій найсмачніший в гарячому вигляді, хоча безперечно варто почекати, поки гуща осяде на дно. Каву по-турецьки подають у маленьких філіжанках демітасі. Якщо у вас немає такого посуду, чашки для еспресо підійдуть як заміна. В інтернет-магазині «GRIDA» ви знайдете безліч аксесуарів для турецької кави.

Чим кава по-турецьки відрізняється від звичайної кави?

  • кава по-турецьки обсмажується протягом короткого часу в порівнянні зі звичайною кавою,
  • вона є дуже дрібного помелу,
  • турецька кава готується у спеціальному турецькому тиглі – джезві.

Важливі поради, як правильно приготувати кави по-турецьки

Для того щоб отримати потрібну кількість піни та потрібну консистенцію, слід дотримуватися кількох простих правил заварювання кави по-турецьки:

  • завжди використовуйте свіжомелену каву. Якщо кава несвіжа і зберігалася місяцями, піни не буде;
  • використовуйте холодну воду для приготування кави. Якщо ви візьмете теплу або гарячу воду, ви не отримаєте бажаної консистенції;
  • не помішуйте дуже швидко, якщо хочете отримати бажану консистенцію;
  • пам'ятайте, що вогонь не повинен бути надто сильним, кава повинна варитися повільно.

Після нагрівання повільно розлийте каву по чашках так, щоб пінка залишилася в чашці, потім остаточно розподіліть піну по чашках.

теги: