04.05.2023, 20:35

Як обрати штори у вітальню?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Вітальня — одне з найголовніших місць в будинку. Тут ви приймаєте гостей, тут ви збираєтеся з рідними та близькими. Тому оформленню інтер'єру вітальні варто приділити велику увагу. Перший погляд гості зазвичай звертають на вікна. Вони можуть бути оформлені класичними завісами, ролетами, римськими шторами чи навіть жалюзі. Велику кількість варіантів ви знайдете за посиланням . А ми розповімо, як підібрати штори у вітальню: що в тренді, який тип вибрати, та на які характеристики звернути увагу.

Популярні типи штор для вітальні

Перш ніж обирати колір або принт штор, потрібно визначитися з їх типом. У моді зараз кілька основних різновидів, які мають успіх у оформленні віталень.

  • Класика

Класичні фіранки можуть бути дуже різними. Від стелі до самої підлоги, на карнизі на стелі або на стіні над вікном, з одного полотна або багатошарові тканини — обирайте на ваш смак. Величезна кількість шарів, ламбрекенів, рюшів, оборок і підхватів вже йде в минуле. Зараз стильно виглядатимуть штори з єдиного полотна, але з тканини цікавої фактури або забарвлення. Для віталень у класичному стилі можна вибрати оксамит або жаккард, для більш сучасних — гладенькі натуральні тканини.

  • Рулонні штори

Ролети або рулонні штори активно витісняють класичні фіранки. Це зрозуміло, адже вони набагато практичніші та сучасніші. Вони заощаджують місце біля вікна, не займають зайвого простору, залишають підвіконня відчиненим. За бажання ролети можуть бути і на всю висоту від підлоги до стелі, наприклад, для балконів або панорамних вікон. Вони як і римські штори можуть бути виконані в різному дизайні і підійдуть для різних інтер'єрів.

  • Японські штори

Новинка 2023 року — японські штори. За аналогією з класичними завісами вони також кріпляться на карниз — на стелі чи над вікном. Різниця полягає в тому, що полотно японської штори є щільною тканиною без складок і збірок. Це своєрідна панель або екран, яка рухається карнизом, не збираючись у складки, а просто відсуваючись, як розсувні двері. Японські штори можуть бути виготовлені з різних матеріалів — бамбука, щільної тканини і навіть пластику.

Що у тренді?

Головні тенденції 2023 року — це натуральність та мінімалізм. При цьому, звичайно, є оригінальність і яскравість. Ось головні тенденції, до яких варто придивитися.

  • Натуральні тканини

Бавовна, льон, бамбук, шовк — відмінні варіанти для класичних завіс. Ролети та римські штори також можуть бути виготовлені і натуральних матеріалів. Можлива домішка деякого відсотку синтетики — для більшої міцності та зносостійкості, або просочування полотна антистатиком (для захисту від пилу), або вологовідштовхувальним засобом.

  • Яскраві відтінки

Яскраві — не значить «кислотні». У тренді — благородні кольори насичених тонів. Для вітальні добре підійдуть темні тони: синій, смарагдовий, червоний, бордо, пурпур. Але якщо кімната надто маленька, краще повісити щось світле, сонячне, пастельних відтінків.

  • Відсутність штор та різноманітність зелені

Ідеальний варіант для невеликих віталень або кімнат, розташованих на північній стороні будинку. Якщо кімната поєднана з кухнею, цей дизайн теж зробить приміщення просторішим. Вікна можна не завішувати зовсім нічим. Для захисту від сонця повісити рулонні штори, які краще піднімати вдень. А на підвіконні та по віконній рамі пустити зелені кімнатні рослини.

теги: