08.03.2022, 18:28

Коли потрібно замінити коробку передач?

Олег Білоусов | Всі новини автора
автоматична коробка передач

Ривки, проблеми з перемиканням передач, надмірне використання автомобіля, механічні пошкодження – ось лише кілька причин, з яких може виникнути потреба у заміні або ремонті коробки передач в автомобілі. Багато залежить від того, яка у вас коробка: механічна, автоматична або напівавтомат. Тож, коли необхідно її замінити, як до цього підготуватися і чи не буде в деяких ситуаціях найкращим рішенням ремонт у професійному сервісі – дійзнайтеся нижче.

Як виглядає заміна автоматичної коробки передач?

На загальну думку водіїв та механіків автоматичні коробки передач вважаються набагато аварійнішими, ніж механічні. Причиною може бути їх набагато складніша структура і велика схильність до механічних пошкоджень. Досить сказати, що ціна однієї гідравлічної коробки може доходити до 30% від загальної вартості автомобіля. Це лише деякі з причин, через які заміну трансмісії слід довірити професійному сервісу, який проведе повну діагностику і, в залежності від необхідності, усуне несправність або встановить нову коробку передач. Безумовно, її заміна має бути крайнім заходом не лише через високі ціни на комплектуючі та сам сервіс. Встановлюючи коробку передач, що була у використанні, ви ніколи не можете бути впевнені в її реальному стані й ступені зносу. Крім того, деякі типові несправності можуть проявитися лише через кілька тисяч кілометрів.

У будь-якому разі, заміну трансмісії треба довірити лише досвідченим спеціалістам, якщо, звісно, ви самі не можете цього зробити. Компанія «Майстер Сервіс» вже більше 10 років займається технічним та сервісним обслуговуванням легкового та комерційного автотранспорту, а також пропонує на своєму сайті https://master.shop/ широкий асортимент агрегатів, автозапчастин, обладнання та інструменту автосервісу.

Типові причини поломки автоматичної коробки передач

  • інтенсивна експлуатація автомобіля, що призводить до надмірного зношування коробки передач,
  • неправильний спосіб перемикання передач,
  • механічне пошкодження коробки передач внаслідок ударів або пошодження твердими та великими предметами,
  • їзда на неправильно вибраній передачі,
  • робота коробки передач, незважаючи на тривалі «смикання» коробки передач,
  • використання невідповідної трансмісійної олії або її несвоєчасна заміна.

Ремонт чи заміна?

Враховуючи вартість заміни коробки передач та відсутність впевненості в надійності заміненої коробки передач, найкращим рішенням є регенерація або ремонт старого компонента. Практично автоматично виникає питання: чи завжди можна виконати таку послугу? Відповідь багато в чому залежить від типу несправності та загального ступеня пошкодження коробки. Варто зробити попередній розрахунок ціни на обидва варіанти, щоб перевірити, що вигідніше: ремонт або заміна АКП. Але насамперед слід пам'ятати про регулярне обслуговування маслом та правила правильної експлуатації коробки передач. Правильно експлуатуючи автомобіль з автоматичною коробкою передач, вам не доведеться турбуватися про вартість заміни чи ремонту на найближчі десятки тисяч кілометрів.