14.06.2022, 17:46

Як обрати практичну швейну машинку: важливі функції та параметри, які допоможуть в роботі

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Вибір швейних машинок на сучасному ринку дуже широкий. Обрати можна моделі, різні за дизайном, ціною та принципом управління. Однак, окрім основних характеристик, важливо також звертати увагу й на додаткові опції. Від них залежать комфортність станка в роботі та якість пошиття речей. Роздивимося детальніше, на що варто звертати увагу при виборі.

Тип машинки

Всі сучасні моделі діляться на комп’ютеризовані та електромеханічні. Перші – більш сучасні. Вони оснащені міні-процесором з програмним забезпеченням, яке й контролює робочі процеси. Також на комп’ютеризованих моделях передбачені ЖК-дисплеї. На них відображаються інформація про технічний стан машинки та особливості робочих процесів. Великою перевагою таких моделей є й широкий набір опцій. Вони можуть виконувати декілька десятків видів швів, що дозволяє шити на таких агрегатах різні речі з різноманітних матеріалів. Проте є один нюанс, який дуже впливає на вибір таких агрегатів, – ціна. Комп’ютеризовані моделі досить дорогі, хоча й неперевершені з точки зору практичності та функціональності.

Електромеханічні пристрої більш поширені. В інтернет-магазині «Швейний Світ» швейні машини такого типу представлені в широкому асортименті моделей на різну кількість операцій від 7 до 40, тобто можна обрати пристрій з різним набором функцій в залежності від рівня майстерності та вимог.

До того ж купити можна ще оверлоки, коверлоки та розпошивальні машинки. Перші обладнані механізмом обрізування тканин. Ще оверлоки підходять для обробки краю матеріалу, аби він не розпускався, це незамінна опція для роботи з трикотажем чи в’язаним полотном. Розпошивальні машинки виконують плоскі шви. Не дивлячись на обмежений набір опцій, вони необхідні для виготовлення білизни, дитячих речей тощо. Коверлоки – це універсальні агрегати, які поєднують в собі функції оверлока та розпошивальних машин.

Окрім різновиду, при виборі станка ще варто звернути увагу на технічні характеристики.

Тип човника

На перших моделях він був рухливим. Через це важко було робити рівний шов, нитки часто путалися. Тому ця деталь зазнала змін. На сучасні машинки встановлюють човники 2 типів:

  • горизонтальні;
  • вертикальні.

Перші входять в комплектацію практично всіх недорогих моделей. В горизонтальний човник зручно заряджати нитку, контролювати запас на шпульці. Але корпус пристрою з таким оснащенням трохи вібрує при роботі, через що треба приловчитися, аби робити рівні шви.

Вертикальні човники зазвичай встановлюють на дорожчі машинки чи на моделях промислового класу. Такі механізми надійніші й комфортні, до того ж не створюють вібрації при роботі, а нитки практично ніколи не плутаються.

Основні функції машинок

Розібравшись з принципом управління та типом човника, варто також зазначити опції, які повинні бути, аби швачка могла повноцінно працювати. До таких належать:

  • можливість регулювання довжини стібка;
  • виконання петель в режимі напівавтомат та автомат;
  • рядок «зиґзаґ». Він потрібен для обметування швів;
  • режим для роботи з трикотажем та іншими еластичними тканинами;
  • штопка з використанням швів різного типу;
  • виконання рядків в режимі «реверс»;
  • можливість вшивання схованої блискавки. Для виконання цієї операції потрібна змінна лапка, добре, якщо вона буде передбачена в комплектації.

Окрім основних, варто прийняти до уваги й додаткові опції. Наприклад, до таких функції належать обрізувач ниток, нитковдягач, транспортер тканин (для утримання тонких чи делікатних матеріалів) тощо. Додаткові опції полегшують процес шиття та роблять його більш комфортним для самої майстрині.