31.08.2022, 09:35

Що таке ШРКШ у автомобілі і коли його треба міняти

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Для передачі крутного моменту від двигуна до коліс використовуються ШРКШ. ШРКШ - це шарнір рівних кутових швидкостей.  Хоч шарніри і мають досить просту і в той же час надійну конструкцію, вони також з часом виходять з ладу і вимагають заміни.

Цей вузол в передньопривідних автомобілях (а також у деяких повнопривідних автомобілях) сильно навантажений  і часто страждає від особливих факторів. Щоб ваше авто не заглохло посеред дороги через несправний шарнір, потрібно подбати про нього завчасно.
 

Як зрозуміти, який шарнір починає «здавати».

Спочатку ми згадаємо, що шарнір буває зовнішнім і внутрішнім. Вони відрізняються не тільки конструктивними особливостями, але і режимами роботи. Наприклад, за допомогою внутрішньої осі ви можете з’єднати ведучий вал колеса з коробкою передач або мостом, а зовнішню вісь – з маточиною.

Зовнішній ШРКШ відповідає за передачу крутного моменту, а внутрішній забезпечує безперервність процесу. Щоб зрозуміти з якими шарнірами проблеми, потрібно провести діагностику, враховуючи їх характеристики.

 

 

Зовнішній ШРКШ

Цей тип з'єднання знаходиться в зоні підвищеного навантаження, коли автомобіль рушає з місця і максимально крутить колеса. Отже, якщо переднє колесо в цей момент скрипить, ШРКШ явно пора замінити.

Внутрішній ШРКШ

Щоб остаточно переконатися в тому, що внутрішній шарнір, що з'єднує коробку передач з карданним валом «мертвий», варто проїхатися по поганих дорогах або ґрунтовій дорозі. Вибоїни та ями створять зміни всередині ШРКШ. Якщо він зламався і його пора замінити, то ви почуєте відповідний хрускіт, як і у випадку із зовнішнім ШРКШ.

В такому випадку найкраще звернутися в одну з перевірених СТО у Івано-Франківську, де експерт перевірить ШРКШ на наявність люфтів та заїдання в ШРКШ

 

Причини несправностей

Зазвичай це відбувається внаслідок надриву або натирання гофрованого ковпака, котрий є пильовиком ШРКШ. Його призначення - захищати вузол від пилу і води, що дозволяє шарніру зберігати працездатність.

При порушенні цілісності елементи швидше зношуються через зовнішній вплив і в результаті починають засмічуватися.

Також шарніри можна пошкодити, якщо під час їзди на великій швидкості випадково потрапити у велику вибоїну. Крім того, не виключений можливий факт заводського браку через порушення технології виробництва, що ще більше зменшує ресурси елементів.

Щоб в один прекрасний день не потрапити в аварію через несправність ШРКШ, рекомендуємо вам частіше перевіряти їхній стан.