21.10.2022, 21:15

Як обрати блок живлення для світлодіодних ламп

Ольга Станішевська | Всі новини автора
блок живлення для світлодіодних ламп

 

Якщо ви плануєте використовувати у інтер’єрі чи екстер’єрі світлодіодні стрічки, слід заздалегідь подбати про якісні блоки живлення. Придбати їх можна, наприклад, тут — https://led-story.ua/ru/svetodiodnye-lenty-i-soputstvujuschie-ru/bloki-pitanija-ru. Але як обрати потрібну модель? Які бувають ступені захисту? Чи можна використовувати блоки у вологих приміщеннях? Давайте поговоримо про це.

Основні типи блоків живлення

Усі блоки живлення можна розділити на дві великі категорії: гермети та негермети. Перші створені для використання в умовах підвищеної вологості, другі ж — у стандартних умовах. Наприклад, якщо ви вирішили придбати неонову стрічку для освітлення балкона, негерметику буде цілком достатньо, а ось для теплиці краще взяти герметичну модель.

Ось ще деякі параметри, на які слід звернути увагу:

  • Ступінь захисту IP. Він відображає якість захисту оболонки від попадання сторонніх твердих предметів (перша цифра у маркуванні від 0 до 6) та вологи (друга цифра від 1 до 8) всередину корпусу. Найбільш поширені маркування 43, 67, 54. Для сухих приміщень підійдуть і моделі зі ступенем IP20.
  • Матеріал корпусу. Найбільш прості, розеточні блоки випускаються у пластиковому корпусі, а більш потужні, професійні — в металевих (зазвичай алюмінієвих)
  • Габарити та вага. Професійні надпотужні БЖ можуть важити понад 1 кг, проте є й ультралегкі, ультратонкі моделі, призначені для світлодіодних стрічок. Через компактність останні дуже зручно встановлювати у прихованих нішах інтер’єру.
  • Потужність. Тут все залежить від того, наскільки потужні лампи будуть підключені до блоку. 
  • Вхідна напруга. У більшості країн (в тому числі Україні) напруга в мережі становить 220-240V, проте більшість блоків розрахований на ширший діапазон: 175-240V, а в просунутих моделях — 110-260 та навіть 100-305V
  • Робоча температура. На це слід звернути особливу увагу, якщо потрібна модель для зовнішнього освітлення. Найпростіші БЖ здатні працювати за температури -20…+40°C. У профі-моделей цей діапазон може становити -40…+90°C (!). Це стане в пригоді, наприклад, для освітлення бані.

 

Також корисно буде поцікавитись, чи є у пристрою гарантія та скільки вона триває. Адже за дотримання правил експлуатації світлодіодні лампи та БЖ до них можуть працювати декілька років поспіль. Надійні виробники завжди вказують цю інформацію на пакуванні.