13.01.2023, 01:57

Звичайний, інверторний, одно чи двухфазний. Який генератор вибрати?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Де взяти електроенергію на будівництві, де ще немає електрики? А що робити, коли раптом в розетці немає електрики? У цих і багатьох інших ситуаціях стане в пригоді електрогенератор - аварійне джерело електроенергії вдома, на ділянці й в поході. Залежно від того, для яких цілей ви плануєте його використовувати, ви можете вибрати трифазний або однофазний генератор різної потужності, простий чи інверторний для більш стабільної напруги, такі як, наприклад, генератор Black&Decker, що є надійним виробником джерел живлення.

Електрогенератори - це електромеханічні пристрої, оснащені двигуном внутрішнього згоряння. Вони перетворюють енергію, що утворюється в результаті згоряння палива, в механічну енергію, приводячи в рух ротор генератора. Ротор, що обертається, створює електрорушійну силу, яка породжує електричний струм у ланцюзі генератора.

Де використовуються електрогенератори?

Генератор часто використовується в місцях без доступу до електромережі, наприклад, під час будівництва та на кемпінгах. Він також діє як резервне джерело живлення у разі неочікуваних відключень електроенергії, які часто трапляються в Україні. Пристрій працює за принципом спалювання палива, тому використовувати його можна практично в будь-яких умовах.

Що можна під'єднати до електрогенератора?

Домашній електрогенератор - це ваше власне, незалежне і безпечне джерело електроенергії. Завдяки цьому навіть під час відключення електроенергії такі прилади, як холодильник, морозильна камера, електроплита, мікрохвильова піч, телевізор, радіо, опалення чи ноутбук продовжуватимуть працювати. Невеликий електрогенератор підвищить комфорт відпочинку на дачі або в кемпінгу. Ви можете під'єднати різноманітні електричні, промислові та будівельні інструменти до більш потужного пристрою, такого як бетономішалка, дриль, обігрівач або сушарка, що полегшить садівництво та ремонтні й будівельні роботи.

Однофазний чи трифазний генератор?

У продажу є різні види агрегатів. Основним критерієм поділу між окремими моделями є тип виробленої напруги. За цим показником можна виділити однофазні й трифазні агрегати.

Однофазний електрогенератор - це пристрій, який використовується для тимчасового використання вдома і в поході. Він виробляє електроенергію з напругою 1 x 230 В, яка може використовуватися для живлення ламп і основних пристроїв, таких як:

  • зарядні пристрої для телефонів;
  • блоки живлення комп'ютера;
  • електроніка та побутова техніка.

Трифазний генератор може використовуватися для тривалого живлення:

  • системи опалення;
  • промислове обладнання;
  • електроінструменти;
  • проточні водонагрівачі;
  • Трифазні індукційні плити 400 В;
  • котли;
  • електронагрівальні прилади.

Трифазні генератори виробляють електроенергію з такою високою напругою, що не варто підключати до них безпосередньо ноутбуки, електрочайники чи зарядні пристрої для телефонів.

Між однофазними й трифазними агрегатами є універсальні пристрої. Вони мають обидва типи розеток і можуть використовуватися для живлення як дрібної побутової техніки, в тому числі сучасної електронної техніки, чутливої ​​до якості електроенергії, так і систем опалення або індукційних плит.

Безшумні та ефективні генератори з бензиновим двигуном

Серед представлених на ринку електрогенераторів найбільшою популярністю користуються прості у використанні бензинові електрогенератори. Вони універсальні та тихі, тому не заважають використовувати в побуті, але їх можна використовувати як аварійне джерело живлення і в невеликій компанії, і на будмайданчику.

Бензинові генератори найчастіше мають чотиритактний двигун, який відрізняється високою культурою роботи. Однак при їх використанні необхідно звертати особливу увагу на тип використовуваного палива та регулярне обслуговування машини. Технічний огляд рекомендується проводити приблизно через 100 годин роботи. Деякі агрегати мають функцію сервісної сигналізації та датчики рівня масла, що значно знижує ризик ламання агрегату.

Паливо в генераторній установці не повинно знаходитися в баку більше ніж 30 днів. Це умова, яку необхідно дотримуватися, тому що через деякий час суміш втрачає свої властивості і може пошкодити двигун. Також велике значення має тип використовуваного бензину. У зв’язку з цим зверніться до технічних характеристик вашого пристрою та використовуйте лише те паливо, яке рекомендовано виробником. Це важливо, оскільки гарантія не поширюється на пошкодження, спричинені використанням невідповідного бензину.

Інверторний чи ні?

Інверторний генератор працює так само як і його більші побратими, але є меншим і більш технологічним пристроєм. Ініціює вироблення якісного струму зі стабільною напругою. Синусоїда енергії, виробленої інвертором, «згладжується», що дає можливість підключати до генератора пристрої, що містять дуже делікатну електроніку, наприклад:

  • комп'ютери;
  • теплові помпи з цифровим управлінням, в'їзні та гаражні ворота;
  • медичні прилади;
  • прилади, чутливі до перепадів напруги.

Перевагою інверторних генераторів є максимізація ефективності роботи при мінімально можливому споживанні суміші - двигун генератора сам регулює швидкість, на які приймачі він подає в цей момент.

Інверторний генератор від Black&Decker

Інверторні генератори відомого бренду Black&Decker - це електрогенератори, створені як компактні, надійні джерела аварійного живлення.

Майже в половині зі 100 країн, де продається продукція Black&Decker, компанія, яка була заснована близько ста років тому, займає провідну частку ринку у своїй категорії.

У 2010 році Black&Decker, найбільший у світі виробник електроінструментів і аксесуарів, об’єднався зі Stanley Works, світовим лідером у виробництві ручних інструментів. Сьогодні, як у США, так і в усьому світі, StanleyBlack&Decker є провідним постачальником продуктів для домашнього, ремісничого та промислового використання.

Одним з гарних прикладів генераторів від Black & Decker є інверторний бензиновий генератор Black&Decker BXGNI2200E. Завдяки вбудованому інвертору цей генератор ідеально підходить як джерело аварійного живлення для електронного обладнання, такого як комп’ютери, мережеві пристрої, а також як запасне джерело живлення для печей центрального опалення, які особливо чутливі до коливань напруги, що виникають у генератори без інверторної технології. Він також набагато тихіший, ніж інші генератори цього класу, доступні на ринку.

Потужність генераторної установки

Щоб мати можливість насолоджуватися ефективним джерелом електроенергії, необхідно підібрати прилад з потужністю, що відповідає потребам приймачів. Тому перед тим, як почати шукати конкретний генератор, визначитеся, які пристрої ви будете до нього підключати.

Потужність генераторів виражається в кВт або в кВА і має бути більшою за суму потужностей усіх пристроїв, що живляться від пристрою.

На кожному генераторі є табличка, на якій вказана його номінальна і максимальна потужність - при виборі потужності генератора звертайте увагу в основному на друге значення, тому що при запуску пристрою споживаний струм вище, ніж коли генератор працює в постійному режимі. При розрахунку енергоспоживання окремих приймачів застосовуйте додаткове завищення:
резистивні навантаження (наприклад, побутова техніка та електроніка, освітлення, електричне опалення) і нелінійні навантаження (наприклад, джерела безперебійного живлення, інвертори, комп’ютерне обладнання) потребують потужності щонайменше в один-два рази вище номінальної потужності пристрою;
індукційні приймачі (одно- і трифазні електродвигуни, електроінструменти, трансформатори) потребують потужності не менше ніж у 3 рази вище номінальної. Причина - пускові струми приладів. Наприклад, потужність, споживана при запуску електродвигуна, може бути приблизно у 2-4 рази більше, ніж його потреба в електроенергії при нормальній роботі.

На що звернути увагу при покупці електрогенератора?

Вибираючи електрогенератор для будинку, враховуйте кілька особливостей, які будуть впливати на ефективність і комфорт використання пристрою. Найважливіші з них:

  • потужність приладу і вид виробленої напруги - пам'ятайте, що генератори з потужністю 3 х 400 В вимагають доступу до трифазної установки;
  • вид палива;
  • конструкція - на вибір є валіза (портативний) і стаціонарний блок. Перший менший і більш універсальний - його можна використовувати де завгодно і брати з собою, наприклад, у похід. Другий підійде, якщо у вас є окреме приміщення, де можна постійно розмістити генератор, отримуючи максимальну потужність і його повну стабільність;
  • гучність роботи – домашній прилад не повинен шуміти. Безшумний електрогенератор зазвичай має спеціальний звукоізоляційний корпус, який гасить двигун і захищає його від можливих зовнішніх факторів;
  • тип приймачів, які ви плануєте живити - для таких пристроїв, як телевізор або комп'ютер, потрібен стабілізатор напруги. В іншому випадку нестабільна частота і напруга, що генеруються генератором, стануть загрозою для побутової техніки та електроніки.