19.01.2023, 22:48

Оригінальні чи неоригинальні запасні частини - що вибрати?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Вибір оригінальних запчастин або заміни може стати дилемою для багатьох водіїв. Якщо ви шукаєте запчасти на Джили МК, варто добре познайомитися з обома рішеннями, відмінностями між ними, перевагами та недоліками, не керуючись лише ціною. Слід розуміти вплив обох рішень як на використання автомобіля, так і на його стан.

Що мені вибрати?

Один з варіантів - оригінальні запчастини, підписані маркою автомобіля. Зазвичай вони продаються на авторизованих СТО. Їх ціна зазвичай висока, що змушує деяких водіїв вибирати замінники. Є люди, які вважають, що такі запчастини менш якісні і їх доведеться міняти раніше, що не завжди відповідає дійсності. Замінники поділяються на категорії:

  • Преміум. Зазвичай вони походять з тих самих ліній, що й оригінали, але не мають бренду.
  • Преміальні замінники. Виробляються компаніями з якісних матеріалів і мають сертифікати, таким чином можна отримати продукцію за невисокою ціною і досить хорошої якості.

Однак варто остерігатися підроблених елементів, часто вони дуже схожі на оригінали, але їх вартість невелика. Їх використання призводить до поломок, ремонт яких може коштувати недешево. Вони не мають сертифікатів, а низька якість безпосередньо впливає на безпеку, рівень якої дуже низький. Як наслідок, це також не призведе до передбачуваної економії.

Коли використовувати оригінальні запчастини, а коли замінні?

Кожен механік, як і водій, мають свою думку щодо обох рішень. Часто вони підкріплюються власним досвідом. Однак варто зупинитися на оригінальних елементах, коли їх ціна вам доступна. Особливо у відносно нових автомобілях, завдяки їм, їх вартість буде збільшена, тоді як у старих автомобілях ви можете частіше звертатися до заміни.

У разі заміни всієї системи краще вибирати деталі одного виробника, тобто якщо даний елемент оригінальний, то й інші повинні бути. Це дозволить уникнути багатьох можливих збоїв і ускладнень.

Який би варіант не вибрав водій, запчастини завжди слід купувати у перевірених постачальників. Заміна не завжди має бути синонімом поганої якості виготовлення та швидкої роботи, а оригінальні деталі не завжди будуть довговічнішими. Однак слід враховувати не тільки ціну, але і їх походження, що впливає на безпеку. Також  замінники стають у нагоді, коли оригінальні запчастини вже не випускаються, або дістати їх складно, як у випадку, якщо ви купляєте автомобіль з США чи інших країн.