24.10.2023, 21:14

Як вибрати ноутбук: загальні поради

Вибір ноутбука — завдання не з простих. Потрібно знати, які навантаження чекають на апаратне забезпечення, щоб підібрати модель з відповідною продуктивністю. Якщо майбутні умови експлуатації заздалегідь невідомі, доцільно орієнтуватися на загальні рекомендації. Вони універсальні, тому підходять на всі випадки життя.

Бренд

Крім брендів зі світовим ім’ям, на ринку багато так званих «ноунеймів». Це новачки, які тільки розпочали свою кар’єру та прагнуть якомога швидше завоювати симпатії численної цільової аудиторії. 

Щоб не натрапити на кота в мішку, краще віддавати перевагу перевіреним виробникам, про яких багато пишуть в інтернеті. Серед них Apple, Lenovo, Asus, Acer, Dell та інші гіганти. 

Бюджет

За вартістю ноутбуки ділять на три категорії:

  1. Бюджетні або базовий клас. З простеньким «залізом» та мінімалістичним дизайном. Підходять для виконання рутинних офісних завдань.
  2. Середні. Найпопулярніші, бо водночас потужні й доступні. Орієнтовані на масового користувача. Серед них багато домашніх моделей, ультрабуків для подорожей та початкових ігрових збирань.
  3. Преміальні. Вартісні та надпотужні. Найчастіше використовуються для геймінгу, роботи з графікою, 3D моделювання.

Дизайн

Існує два типи користувачів лептопів:

  • Естети, які обожнюють оригінальні дизайнерські рішення та насамперед цінують техніку за імідж.
  • Прагматики, які не звертають уваги на «обгортку» та концентруються на характеристиках апаратного забезпечення.

Кількість оперативки

Ноутбуки з 4 Гб оперативки потихеньку втрачають актуальність. Наразі комфортний мінімум змістився до 8 Гб. Якщо ж девайс обирається для всього й одразу, доречно зупинитися на 16 Гб. Це об’єм, якого достатньо для ігор і для творчості чи різнопрофільного фрилансу.

Тип основного накопичувача

SSD — сучасне рішення з безліччю переваг. Серед них: висока пропускна здатність, мінімальний рівень шуму, стабільність та стійкість до механічних пошкоджень. Щоправда, коштують твердотілові накопичувачі дорожче, ніж класичні «вінчестери».

Отримати багато місця для зберігання даних та хорошу швидкість зчитування/запису, дозволяє купівля ПК з комбінованою пам’яттю: SSD + HDD. 

Не варто забувати про автономність. Що довше ноутбук може протриматися на одному заряді, то ширші можливості його експлуатації. 

теги: