22.05.2024, 15:24

Сонячна електростанція вдома - переваги та недоліки

Використання можливостей сонячного випромінювання стає все більш популярним в Україні через відключення електроенергії. Сонячна енергія має переваги та недоліки, як і будь-які альтернативні рішення. Перш ніж прийняти рішення стати власником домашньої мікроелектростанції, варто дізнатися плюси й мінуси сонячної енергії. У цьому допоможе інформація, викладена в статті нижче. Сайт Сонергія пропонує сонячні електростанції під ключ для дому в Україні.

Що таке сонячна енергія?

Щоб зрозуміти переваги та недоліки сонячної енергії, необхідно спочатку відповісти на питання, що це таке. Якщо коротко, то можна сказати, що це електромагнітне випромінювання Сонця. Воно створюється в результаті коливань магнітних і електромагнітних полів. Його перевагою є широка доступність і висока енергомісткість. Завдяки цьому випромінювання може замінити звичайні джерела енергії, ресурси яких обмежені, такі як:

  • вугілля;
  • нафта;
  • природний газ;
  • уран.

Завдяки такій можливості сонячна енергетика є дуже важливою з погляду на екологію та отримання чистої енергії. Її використання не має жодних негативних наслідків для навколишнього середовища , як вугілля чи біомаса, і сонце буде світити ще довго. Вважається, що така енергія має найбільший паливно-енергетичний потенціал, хоча лише частина випромінюваної енергії досягає землі. Сонячну енергію можна використовувати для:

  • виробництво тепла;
  • виробництво електроенергії;
  • отримання хімічної енергії.

Які переваги використання сонячної енергії?

Використання людиною сонячної енергії має практично лише переваги. Їх можна розділити на кілька видів переваг:

  • економічний;
  • екологічний;
  • логістика.

Економічні переваги використання сонячної енергії

Ваша власна фотоелектрична установка дозволяє скоротити ваші рахунки за електроенергію майже до нуля. При балансі спожитої та виробленої енергії залишається тільки плата за лічильник. Це забезпечує незалежність від зовнішніх постачальників і зростання цін на електроенергію. Надлишки енергії також можна збирати та продавати зовнішнім постачальникам.

Витрати на встановлення сонячної установки можна скоротити завдяки субсидіям чи кредитам під низькі відсотки, а також скориставшись пільгою на термомодернізацію. Вони окупаються через 5-6 років через мінімальні витрати на опалення та відсутність або низькі витрати на обслуговування сонячних колекторів. Сучасні установки практично не вимагають обслуговування і мають термін служби в кілька десятиліть. Постачальники також надають гарантійне обслуговування, а гарантії виробника коливаються від кількох до десятків років.

Екологічні переваги використання сонячної енергії

Сонячну енергію часто називають зеленою, тому що вона екологічно чиста. Фотоелектричні установки не викидають викидів , тобто не викидають жодних речовин в атмосферу. За оцінками, кожні 1000 кВт-год фотоелектричної енергії скорочують викиди вуглекислого газу на 812 кг на рік.

Фотоелектрична установка нешкідлива для людей і тварин і дуже тиха. Вуглецевий слід, який він залишає, з кожним роком стає меншим. Його використання означає відсутність відходів, відсутність викидів забруднюючих речовин в атмосферу та ґрунт та економію викопного палива. Сонячна енергія — це нескінченне поновлюване джерело енергії, яке задовольняє потреби як у теплі, так і в електроенергії.

Логістичні переваги використання сонячної енергії

Колектори для отримання сонячної енергії можуть розташовуватися як на даху, так і на землі. Місце установки не впливає на ефективність і якість електроенергії, що подається. Це дає можливість використовувати дане джерело енергії незалежно від площі та типу ділянки. Сонячні панелі можна розташувати таким чином, щоб оптимально використовувати сонячні промені.

Недоліки сонячних установок

У сонячної енергії небагато недоліків, але є два екологічні:

  • залежність від погодних умов, тобто зниження ефективності при відсутності сонця;
  • використання токсичних хімічних елементів у виробництві панелей, які можуть забруднювати навколишнє середовище.

Іншим недоліком може бути, попри численні варіанти фінансування, відносно висока вартість фотоелектричних установок. Останньою проблемою може бути зберігання надлишків виробленої енергії, що часто вимагає покупки та встановлення додаткового обладнання.

Сонячна енергія має свої переваги та недоліки. Це інвестиція в майбутнє, завдяки якій ви та ваша родина отримуєте енергетичну безпеку. Навіть у години пік постачання електроенергії та тепла у ваш будинок не загрожує, оскільки сонячна енергія, що генерується панелями, надходить лише до вас. Використовуючи його, ви сприяєте зменшенню забруднення, зберігаючи низькі витрати на опалення та електроенергію.