28.05.2024, 22:31

8 причин, чому потрібно міняти Wi-Fi-роутер

роутер

Більшість з нас змінюють WiFi-роутер через збій або серйозні проблеми з інтернетом. Однак виявляється, що застарілий пристрій варто замінити не тільки в цих випадках. Ось декілька причин, з яких потрібно поміняти старий Wi-Fi-маршрутизатор на новішу модель.

Будь-які пристрої з часом схильні до зносу. Це повною мірою стосується і роутерів, тому їх слід регулярно змінювати. Правильний догляд за ними може сповільнити процес, але не може повністю усунути його. Крім того, технології постійно розвиваються, тому заміна Wi-Fi-роутера може значно покращити продуктивність інтернету у вашому будинку або квартирі. Однак без надійного провайдера вам теж не обійтись. «Макснет» – один із найкращих провайдерів та операторів зв'язку, що надає високошвидкісний інтернет та стабільне з'єднання. Тому, якщо ви вирішили замінити свій старий роутер, зверніться до фахівців maxnet.ua для підбору оптимального варіанта та налаштування обладнання.

Причини, коли слід замінити Wi-Fi-роутер

1. Старіння роутера

Як правило, рекомендується оновлювати роутер кожні 3-5 років. Згодом технології розвиваються, і старіші моделі вже не можуть забезпечувати ту ж саму швидкість та функції, як нові. Сюди ж відновиться і збільшення кількості підключень. Якщо ви підключили до Wi-Fi кілька нових пристроїв, таких як смартфони, планшети, потокові та розумні пристрої, ваш старий роутер може просто не впоратися з навантаженням.

2. Проблеми з мережевим підключенням

Ймовірно, вам доведеться придбати нове обладнання, якщо у вас часто виникають проблеми з підключенням до бездротової мережі. Це можна помітити, коли значок Wi-Fi на панелі Windows змінюється на вимкнений, а потім знову підключається до інтернету. Перебої в мережевому з'єднанні можуть бути короткочасними та спочатку навіть непомітними. Однак це може стати проблемою під час завантаження великих файлів.

3. Найкращий пакет послуг

Також варто замінити Wi-Fi-маршрутизатор, якщо ви нещодавно придбали більш якісний пакет послуг у свого інтернет-провайдера або підключилися до іншого. Найкращі умови означають, що з'єднання має більшу пропускну здатність, і, як наслідок, ви можете користатися більш швидким з'єднанням. Проблема виникає, коли, попри найкраще з'єднання, ви не можете помітити його результати. Це один із симптомів того, що маршрутизатор застарів і не може надати весь потенціал підключення до мережі.

4. Більш сучасний пристрій

Завдяки сучасним технологіям керувати багатьма пристроями, стало дуже просто. Те саме стосується і Wi-Fi-маршрутизаторів. Сьогодні можна придбати моделі, що мають інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. У багатьох випадках для пристрою також існує програма, яка надасть доступ до налаштувань з телефону.

Крім того, нові стандарти Wi-Fi, такі як Wi-Fi 6 та Wi-Fi 6E, пропонують більш високу швидкість, ємність та меншу затримку. Якщо ваш роутер не підтримує новітні стандарти, ви можете упускати ці переваги.

5. Підтримка двох діапазонів

Сучасні Wi-Fi-роутери також мають дводіапазонний варіант. Такі пристрої працюють одночасно у двох діапазонах – 2,4 та 5 ГГц, що забезпечує більш стабільне з'єднання та збільшує швидкість передачі даних. Це особливо важлива функція для великих будинків та підприємств. Нові маршрутизатори часто є пристроями, які можуть підключатися до кількох антен. Вони спроєктовані таким чином, щоб багато пристроїв могли одночасно інтенсивно користуватися інтернетом. Крім того, вони охоплюють велику територію і також більш стійкі до перешкод, що походять від інших маршрутизаторів.

6. Підвищена безпека

Однією з найбільш тривожних ознак того, що ваш Wi-Fi-маршрутизатор застарів, є те, що він не підтримує новітні стандарти безпеки. Заміна роутера дозволить вам використовувати найновіше програмне забезпечення. Нові роутери часто мають більш "просунуті" функції безпеки, такі як WPA3 та брандмауери, які можуть допомогти захистити вашу мережу від сторонніх.

7. Найменша схильність до несправностей

Мережеві пристрої є одними з найбільш чутливих до блискавок та коротких замикань. Wi-Fi-роутер, який використовувався протягом тривалого часу, більш чутливий до стрибків напруги та відключення електроенергії. Часто це стає причиною пошкодження мережних карт та бездротових апаратних модулів.

Заміна роутера не тільки убереже вас від можливої поломки, а й захистить підключені до нього пристрої. Маршрутизатори нової технології менш схильні до різного роду стрибків напруги та перебоїв у подачі електроенергії.

8. Роутер сильно перегрівається

Перегрів роутера може призвести до проблем з його роботою, а в окремих випадках навіть до поломки. Тому важливо вчасно вжити заходів, якщо ви помітили, що ваш роутер став грітися сильніше, ніж звичайно.

Ознаки перегріву роутера:

  • корпус роутера гарячий на дотик,
  • зниження швидкості Wi-Fi або його періодичні відключення,
  • обриви зв'язку з пристроями, підключеними до Wi-Fi,
  • мимовільне перезавантаження роутера.

Що впливає термін служби роутера?

Думка, що WiFi-роутери добре працюють близько 2 років, все-таки помилкова. Насправді термін служби роутера залежить багатьох чинників.

Важливе значення має якість пристрою. Не менш важливим є також правильне використання та догляд за роутером. Регулярне очищення від пилу, оновлення прошивки, а також правильне розміщення пристрою можуть значно подовжити його термін служби. Слідкуйте за станом вашого роутера, виконуйте необхідні профілактичні заходи, і він служитиме вам довго та надійно.

Не забувайте також про те, що технології постійно розвиваються, і старі моделі маршрутизаторів з часом можуть банально старіти. Все це потрібно враховувати, вибираючи новий WiFi-роутер.

Тому важливо спостерігати за тим, як поводиться ваше мережне з'єднання. Якщо з'явилися ознаки того, що роутер починає "глючити", варто замінити його.

теги: