24.07.2024, 16:28

Купівля б/в техніки: розумна економія чи ризикований крок?

Ольга Григоренко | Всі новини автора
б/у техніка

Купівля б/в техніки — звичайне явище, але багато хто продовжує ставитися до нього з недовірою через ризик потрапити на шахраїв. Хто ж виграє більше? Ті, хто купують старі пристрої, або ті, хто обходять такі угоди стороною? Розглянемо всі вигоди, ризики та нюанси, які потрібно врахувати під час купівлі б/в пристроїв, щоби залишитися в плюсі.

Переваги

Переваги купівлі вживаної техніки занадто істотні, щоби відкидати такий варіант. Можна отримати техніку, яка за якістю не поступається новим моделям, і добре заощадити. Головна умова — звернутися до надійного продавця. Ідеально — до компанії, яка спеціалізується на продажу техніки. Наприклад, відділ інтернет-магазину Цитрус б/в «ЦСервіс» реалізує пристрої, які надійшли через програму Trade-in, з гарантією до 60 днів. Основні плюси такої покупки:

  • Економія грошей — ледь використані ноутбуки, телефони та планшети коштують на 30 % дешевше за аналогічні з магазинів електроніки. Загалом заощадити можна до 90 % вартості.
  • Широкий вибір — на вторинному ринку ви знайдете всілякі моделі гаджетів. Як популярні сьогодні, так і рідкісні, які вже зняті з виробництва, але мають високу якість.
  • Турбота про екологію — перепродаж техніки позитивно впливає на збереження довкілля, оскільки скорочується кількість відходів від електронних девайсів.
  • Ідеальний варіант на деякий час — трапилася поломка, а гаджет необхідний? Купівля вживаної техніки найбільш раціональне рішення. 

Ризики 

Купівля пристрою з прихованими дефектами

Не всі проблеми можна виявити під час огляду гаджета, і недобросовісні продавці користуються цим, щоби «сплавити» проблемні пристрої. Навіть зовнішні недоліки у вигляді сколів і вм'ятин можуть вказувати на серйозні пошкодження внутрішніх компонентів. Наприклад, на пошкодження материнської плати, блоку внутрішньої пам'яті або сенсорів, що позначиться на роботі ноутбука/смартфона або потребуватиме ремонту в майбутньому.

Шахрайство

На просторах інтернету можна знайти оголошення про продаж «зовсім новеньких» смартфонів, смартгодинників, планшетів. Приватні особи переконують покупця в ідеальному стані гаджета, ставлячи ціну значно нижчу за магазинну. Клієнт спокушається низькою ціною, але в підсумку отримує зношений пристрій без можливості зробити повернення, оскільки продавця «сліду не залишилося».

Що ж робити, щоби не потрапити на вудку шахрая? Ігноруйте оголошення, у яких відсутні реальні фото б/в пристрою і виразний опис причини продажу, а ціна неадекватно занижена в порівнянні з іншими пропозиціями. 

Ризик залишитися без підтримки в разі поломки

Відсутність гарантії — черговий мінус під час купівлі вживаної техніки «з рук». У такому разі будь-яка поломка лягає на плечі покупця. Щоби такого не сталося, рекомендуємо звертатися до стаціонарних магазинів, що спеціалізуються на продажу вживаних пристроїв.

Справжність пристрою 

Небезпека криється і у купівлі неоригінального або вкраденого гаджета. Віддавайте перевагу продавцям, готовим без проблем надати гарантійний талон, чек і оригінальну упаковку від вживаної техніки. У випадку з пристроями від Apple рекомендується пробити вказаний серійний номер через офіційний сайт компанії-виробника.

Варто обходити стороною «відновлені» девайси, крім випадків, коли їх продає авторизований центр. 

Поради щодо перевірки стану пристрою

Як же самостійно переконатися в придатності техніки? Пройдіться за такими пунктами:

Зовнішній вигляд

Серйозні подряпини свідчать про недбалу експлуатацію. Перевірте екран — у разі пошкодженого дисплея на ньому присутні «биті пікселі» та засвітки, що значно заважають під час роботи з додатками на б/в ноутбуці та телефоні.

Функціональні можливості

  • Зверніть увагу на стан роз'ємів і роботу портів, перевірте підключення Bluetooth і Wi-Fi.
  • Протестуйте динаміки та мікрофон (зробіть дзвінок або запис голосу на диктофон).
  • Робіть знімки на б/в смартфонах для перевірки якості фотозйомки.
  • На лептопах перевіряйте клавіатуру — чи працюють і чи не западають кнопки.
  • Важлива й система охолодження, що відповідає за зниження рівня перегріву під час інтенсивного навантаження. Її стан перевіряємо через сервіс SpeedFan: не варто купувати ноут, якщо температура нагріву перевищує 75 °C.

Внутрішня частина

У б/в пристроях нерідко виявляється непридатною батарея — перед тестуванням запам'ятайте початковий рівень заряду. Через деякий час після використання енерговитратних додатків визначте, на скільки відсотків гаджет розрядився. Якщо акумулятор зношений, заряд швидко знижується від 100 % до 80 %. Стан батареї можна перевірити з допомогою сучасних утиліт для пристроїв на Android (AccuBattery) і для ноутбуків (Battery Care). Рівень зносу гаджетів Apple можна подивитися в «Налаштуваннях».

У ноутбуках особливій перевірці підлягає жорсткий диск — робочий стан комплектуючої підтвердить програма Crystal Disk Info.

Де найкраще купувати вживану техніку?

Купувати старі гаджети у випадкових продавців — ненадійно. Щоби вибрати відповідну модель, вивчіть каталоги товарів у сертифікованих магазинах техніки. Прикладом безпечного майданчика є «ЦСервіс» — відділ інтернет-магазину «Цитрус». Тут б/в техніка представлена в широкому асортименті. Компанія пропонує гарантійне обслуговування терміном від 30 до 60 днів, а також допускає повернення продукції впродовж 14 днів.

Основні поради

Економія під час купівлі вживаної техніки очевидна, але не варто зациклюватися на ціні. Приділіть якомога більше часу на перевірку, звертайтеся за допомогою до фахівців та онлайн-сервісів для тестування стану комплектуючих. Пам'ятайте, спеціалізовані компанії нададуть всю інформацію про справжність товару, видадуть чек і гарантійний талон.