10.03.2021, 18:08

Мирний план по Донбасу: що готується в рамках "нормандського формату" і наскільки ймовірна "гаряча" фаза війни

Марина Началова | Всі новини автора
донбасс

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив, що разом з Німеччиною і Францією розроблено план врегулювання ситуації на Донбасі. У Росії заявляють, що нічого не знають про це, а бойовики на Донбасі явно готуються до ескалації.

Час Пік зібрав наявну інформацію про мирний план і можливе загострення бойових дій на сході України.

Про що заявив Єрмак?

Під час онлайн-дискусії "Конфлікт на Сході України: перспективи на 2021 рік" Андрій Єрмак зробив заяву про те, що троє учасників "нормандського формату" розробили мирний план по Донбасу, і тепер очікується реакція четвертого - Росії.

"Сьогодні на столі лежить конкретний план мирного врегулювання, запропонований Німеччиною і Францією, доопрацьований Україною, який, як ми вважаємо, відповідає духу "Мінська", відповідає нормам міжнародного права... Ми дуже чекаємо на таку ж позицію з боку РФ", - заявив Єрмак.

За його словами, якщо РФ задекларує свою готовність до припинення війни, реінтеграції окупованих територій в Україну, повернення українських громадян, то це буде відповідати всім критеріям.

Як зазначив Єрмак, розроблений мирний план - це так звані кластери, логічні кроки, які в разі їх узгодження можуть стати основою дорожньої карти врегулювання на Донбасі.

Глава ОПУ висловив надію, що мирний план стане предметом обговорення на відеоконференції в "нормандському форматі" через 1-2 тижні.

У Росії нічого не знають про мирний план

Офіційні особи РФ заявили, що їм нічого не відомо про розроблений мирний план по Донбасу.

"Який мирний план? Ми не знаємо нічого про мирний план, який запропонувала Франція і Німеччина. Перший раз чую", - цитує агентство ТАСС заступника міністра закордонних справ РФ Андрія Руденка.

Не знає про мирний план і прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

"Я не маю жодної інформації про існування такого плану", - заявив він журналістам.

На новину про мирний план відреагували в ОРДО

В окупаційних адміністраціях прокоментували інформацію про розроблений мирний план. Як пишуть російські ЗМІ, представник так званої "ДНР" в Тристоронній контактній групі Наталія Никонорова заявила, що мирний план є "черговою спробою Києва уникнути виконання мінських угод".

За словами Никонорової, "замість врегулювання конфлікту на Донбасі представники Києва перейшли до шантажу".

На Донбасі гряде ескалація?

Тим часом інформаційний простір наповнюється повідомленнями і прогнозами про те, що окупаційні війська на Донбасі готуються до загострення бойових дій.

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в інтерв'ю телеканалу "Дім" заявив, що українські військові та силові відомства володіють інформацією про ситуацію на Донбасі, отриманою через розвідку та іншими способами.

"Для нас чогось несподіваного немає. Ми знаємо, що накопичуються війська, що проходять тренування, навчання", - сказав Кравчук.

Він зазначив, що Україна "не нападатиме першою", але готова захищати свою землю і буде "адекватно, дзеркально" відповідати на загрози. А в разі, якщо Росія відмовиться розглядати мирний сценарій, "залишиться тільки одне - захищатися".

"Східна правозахисна група" днями також повідомила, що окупаційні адміністрації РФ на Донбасі готуються до бойових дій.

Як заявляють правозахисники, посилаючись на свої монітори в ОРДЛО, з Росії на окуповані території Донбасу у вечірній та нічний час проходять колони з військовою технікою і дизельним паливом; військові РФ закуповуються продуктами на місцевих ринках; почали повномасштабну роботу полігони, на яких заняття з бойової підготовки з новобранцями йдуть кожен день; в Росії вербують "добровольців" для участі в бойових діях на території України; на лінію фронту доставляються лісоматеріали для зміцнення позицій.

Ще одна думка: Росія може готувати привід для введення на Донбас своїх "миротворців"

Інформацію, опубліковану "Східною правозахисною групою", прокоментував журналіст Сергій Гармаш - член української делегації в ТКГ. На його думку, російські окупанти наступати навряд чи збираються.

"Я не побачив в переліку дій, озвучених СПГ, заходів чисто наступального характеру. Я, звичайно, не військовий, але підвезення будматеріалів для зміцнення позицій, навчання і підготовка до мобілізації резерву - це скоріше підготовка до оборони, а не наступу. Завезення з Росії ПММ і боєприпасів - теж не однозначно наступальна ознака. Тому варіантів три. Або в Москві знають те, чого не знаємо ми і справді готуються до наступу ЗСУ. Або на тлі рішень РНБО з Медведчуком і його телеканалами вони залякали самі себе і готуються що Зеленський піде ще далі. Або, вони дійсно готують провокацію (в якій уже, заздалегідь, звинуватили Україну) і готують оборонні рубежі на випадок успішної віддачі з боку ООС", - пише Гармаш.

За його словами, можливий варіант, що росіяни, незадоволені пропозиціями щодо мирного плану, бачачи, що втрачають ініціативу, готують на Донбасі військову провокацію, яка може стати приводом для введення в ОРДЛО "російських миротворців".

"Мета провокації і введення "миротворців" - створити на Донбасі нову реальність, яка зробить невигідні для Росії германо-французькі "пропозиції по кластерам" вже не актуальними, і дозволить законсервувати конфлікт за Абхазьким зразком (з "громадянами РФ" на лінії розмежування). Тобто, переформатування регіону в, по суті, військову базу РФ під виглядом безлюдних "ДНР" - "ЛНР", і можливість відновлення військових дій у будь-який потрібний Москві момент", - припускає Гармаш.

Варто зазначити, що останнім часом кількість обстрілів на Донбасі зросла. Згідно ранкового зведення штабу Об'єднаних сил, тільки за вчорашню добу ворог відкривав вогонь 21 раз, використовуючи в тому числі заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 і 82 мм.

Як уже повідомлялося, сьогодні до Одеси зайшли кораблі НАТО: в Чорному морі повинні відбутися спільні тренування з ВМС України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк