21.04.2021, 17:48

Кого українці могли б обрати президентом сьогодні: свіжі політичні рейтинги та антирейтинги

Марина Началова | Всі новини автора
соцопрос

Соціологи дізналися, хто міг би стати президентом України та які партії пройшли б у Верховну Раду, якби вибори проводилися у квітні 2021 року.

Дослідження проводилося центром ]]>Socis]]> з 8 по 12 квітня, передає Час Пік.

Загалом було опитано 2000 респондентів з різних регіонів України, дослідження проводили методом телефонного інтерв’ю з використанням планшетів.

Проведення дострокових виборів підтримує близько третини українців

Респондентів запитали, чи підтримують вони проведення дострокових виборів президента та народних депутатів.

45,5% опитаних заявили, що не підтримують дострокові вибори президента, ще 12,2% "скоріше не підтримують". 27,2% висловилися за такий розвиток подій, ще 8,9% "скоріше підтримують" дострокові вибори голови держави.

Ідея провести дострокові вибори до Верховної Ради знайшла більшу підтримку: висловилися "за" 35,9% опитаних, ще 10,9% "скоріше підтримують" цей варіант. 36,3% - не підтримують дострокові вибори у парламент, ще 10,8% "скоріше не підтримують".

Моделювання виборів президента: за кого б проголосували українці

Лідером президентських рейтингів залишається діючий голова держави Володимир Зеленський. Серед тих, хто визначився зі своїм вибором, за нього б проголосували 26,7% респондентів.

На другому місці рейтингу п'ятий президент Петро Порошенко: його готові підтримати 19,6% опитаних.

Далі в рейтингу йдуть Юлія Тимошенко (10,1%), Юрій Бойко (9,7%), Ігор Смешко (7,5%).

У другому турі президентських виборів, якби у нього вийшли Зеленський і Порошенко, 56,3% опитаних (з тих, хто визначився з вибором) голосували б за Зеленського, 43,7% - за Порошенка.

У ситуації, якби у другому турі змагалися Зеленський і Бойко, діючий президент набрав би 72,9% голосів, Бойко - лише 27,1%.

Якби у другий тур потрапили Порошенко і Бойко, то за Порошенка б голосували 64,4% опитаних, за Бойка - 35,6%.

Антирейтинг: за кого б українці не голосували за жодних обставин

Три потенційні кандидати у президенти мають майже рівну антипідтримку: Віктор Медведчук, Юрій Бойко та Петро Порошенко. Від них трохи "відстає" Володимир Зеленський.

У антирейтингу також опинилися Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Євген Мураєв, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Володимир Гройсман, Дмитро Разумков, Ігор Смешко, Кіра Рудик.

Моделювання парламентських виборів: які партії мають найбільшу підтримку

Якби вибори до Верховної Ради проводилися найближчої неділі, найбільшу підтримку отримала б партія "Слуга народу": серед респондентів, які визначилися з вибором, за неї б проголосували 22,7%.

На другому місці електоральних симпатій "Європейська Солідарність": її підтримують 20,4% опитаних.

Подолати 5-відсотковий бар'єр і пройти в Раду змогли б партії "Опозиційна платформа - За життя", "Батьківщина" та "Сила і честь".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк