12.07.2021, 18:55

У Кремлі опублікували статтю Путіна про "єдність росіян та українців" з версією українською мовою

Марина Началова | Всі новини автора
путин

Президент Росії Володимир Путін написав статтю під назвою "Про історичну єдність росіян та українців", у якій розмірковує про відносини двох народів.

Повний текст опусу доступний на сайті Кремля, в тому числі ]]>україномовна версія]]> статті, передає Час Пік.

У статті Путін роз'яснює свою позицію щодо того, що "що росіяни й українці - один народ, єдине ціле".

"Стіну, яка виникла в останні роки між Росією та Україною, між частинами, по суті, одного історичного і духовного простору, сприймаю як велику спільну біду, як трагедію. Це, передусім, наслідки наших власних помилок, яких ми припустилися у різні періоди. Але й результат цілеспрямованої роботи тих сил, які завжди прагнули підірвати нашу єдність. Формула, що застосовується, відома споконвік: розділяй та володарюй. Нічого нового. Звідси і спроби зіграти на національному питанні, посіяти розбрат між людьми. А як надзавдання – розділити, а згодом і стравити між собою частини єдиного народу", - йдеться в статті.

Далі Путін пускається в історичний екскурс, вплітаючи в нього пропагандистські тези про "єдність" слов'янських народів і "зовнішнє управління" Україною.

Путін заявляє, що після розпаду СРСР Росія визнала нові геополітичні реалії і багато зробила, щоб Україна відбулася як незалежна країна, надавала Україні вагому підтримку. У своїй статті Путін критикує дії української влади після Революції гідності 2014 року. Розв'язану Росією війну на Донбасі він називає "громадянською", заявляючи, що жителі Донецька і Луганська взялися за зброю з метою захисту. Також Путін звинувачує Україну в тому, що їй "не потрібен Донбас".

"Судячи з усього, і все більше переконуюсь у цьому: Києву Донбас просто не потрібен. Чому? Тому що, по-перше, мешканці цих регіонів ніколи не приймуть ті порядки, які їм намагалися і намагаються нав’язати силою, блокадою, погрозами. І по-друге, підсумки і Мінська-1, і Мінська-2, які дають реальний шанс мирно відновити територіальну цілісність України, безпосередньо домовившись з ДНР і ЛНР за посередництвом Росії, Німеччини і Франції, суперечать всій логіці проекту «анти-Росія». А він може триматися лише на постійному культивуванні образу внутрішнього і зовнішнього ворога. І додам – під протекторатом, контролем з боку західних держав", - заявляє Путін.

"Росія відкрита для діалогу з Україною та готова обговорювати найскладніші питання. Але нам важливо розуміти, що партнер відстоює свої національні інтереси, а не обслуговує чужі, не є зброєю в чиїхось руках для боротьби з нами. Ми з повагою ставимося до української мови і традицій. До прагнення українців бачити свою державу вільною, безпечною, благополучною", - йдеться в статті.

В кінці свого опусу Путін заявляє, що "справжня суверенність України можлива саме в партнерстві з Росією", а також вказує, що "Росія ніколи не була і не буде «анти-Україною», а якою бути Україні - вирішувати її громадянам".

Дивіться відео: Російські військові перевернули танк посеред траси

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк