19.02.2022, 07:30

Байден переконаний, що Путін прийняв рішення про напад на Україну

Джо Байден

Президент США Джо Байден впевнений, що президент РФ Володимир Путін вже прийняв рішення про повномасштабне вторгнення в Україну. Байден 18 лютого виступив у Вашингтоні щодо ситуації навколо Росії та України.

Президент США Джо Байден заявив, що у нього є підстави вважати, що Путін вже прийняв рішення про вторгнення в Україну. На думку Байдена, поки вторгнення не почалося ще можливо піти дипломатичним шляхом, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

На брифінгу в Білому домі Байден зазначив, що в даний час можна спостерігати швидку ескалацію ситуації в Україні. Росія поширює неправдиву інформацію про намір України розпочати військову ескалацію на Донбасі. Все це відповідає сценаріям, про які США попереджали раніше.

Байден додав, що немає доказів того, що сама Україна готує напад.

"Ми також продовжуємо спостерігати все більше дезінформації, яку дають російській аудиторії, цим займаються і проросійські сепаратисти, про те, що Україна планує масштабну атаку в Донбасі...

Цим твердженням немає ніякого підтвердження, і вважати, що Україна вибере ескалацію багаторічного конфлікту в той час, коли біля її кордонів розташовано понад 150 тисяч військовослужбовців, суперечить логіці...

Росія зараз практично оточила Україну в Білорусі, уздовж російського кордону та на півдні. У нас є підстави говорити, що Росія планує напасти на Україну в наступні тижні, наступні дні. Ми думаємо, що вони нападуть на Київ. Там 2,8 мільйона населення", - сказав Байден.

Байден впевнений, що Путін прийняв рішення щодо подальших кроків щодо України і рішення про вторгнення вже прийнято. Він вважає, що Росія може вторгнутися в Україну в найближчі дні.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи є "які-небудь ознаки того, що президент Путін прийняв рішення про напад, Байден відповів ствердно.

"На даний момент я думаю, що він прийняв рішення. У нас є підстави так говорити", - сказав Байден.

Президент США підкреслив, що дипломатичний шлях виходу з ситуації що склалася, для Росії все ще існує, і держсекретар США Ентоні Блінкен готовий зустрітися з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Але станеться це, якщо Росія не нападе.

Основні тези виступу Байдена:

  • Президент РФ Володимир Путін прийняв рішення вторгнутися в Україну. Є причина вважати, що Росія нападе в найближчий тиждень, найближчі дні.
  • США не відправлятиме в Україну військових, але надасть озброєння та гумдопомогу.
  • США зі своїми союзниками у Європі та НАТО єдині, як ніколи.
  • Союзники готові накласти санкції на Росію, але ще не пізно піти дипломатичним шляхом.
  • Росія погодилася на зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим 24 лютого, але якщо агресія почнеться раніше, двері дипломатії зачиняться.
  • Російська громадськість отримує все більше дезінформації. Російські медіа поширюють безпідставні звинувачення про "геноцид" на Донбасі.
  • Українці продемонстрували стриманість та можливість приймати рішення.
  • Путін хоче переконати світ, що він може змінити розклад сил у Європі, але насправді він цього зробити не може.

Виступ президента США Джо Байдена відбувся на тлі серйозного загострення ситуації на Донбасі, де окупаційні війська ведуть масовані обстріли населених пунктів та позицій ЗСУ, а також повідомлень про евакуацію бойовиками населення у сусідні російські регіони.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк