02.06.2024, 10:11

Ми розчаровані тим, що деякі світові лідери все ще не підтвердили свою участь у саміті миру, - Зеленський

Марина Гончар | Всі новини автора
зеленський

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що на азійському саміті з питань безпеки "Діалог Шангрі-Ла" в Сінгапурі, понад 100 країн та організацій підтвердили свою участь у саміті миру.

У своєму виступі під час пленарної сесії, приуроченої до миру та стабільності, президент Зеленський зазначив, що на першому саміті буде обговорено ядерну безпеку, продовольчу безпеку та звільнення військовополонених та українських дітей, які були викрадені Росією, передає Час Пік.

"Час спливає і діти виростають у Путінленді, де їх учать ненавидіти їхню Батьківщину. Їм брешуть, кажуть, що вони не мають сімей, у той час, як їхні люблячі родичі чекають на них вдома в Україні", – сказав президент.

Варто зазначити, що деякі світові лідери ще не підтвердили свою участь у саміті. Чи зможе це ускладнити досягнення консенсусу - час покаже.

Він нагадав, що позицію, яку напрацюють на саміті, і з якою погодиться глобальна більшість, передадуть Росії "з метою отримати результат, подібний до зернової ініціативи".

"Якщо ці основні речі будуть втілені, інші пункти формули миру також спрацюють. Так, ми розчаровані, що деякі світові лідери все ще не підтвердили свою участь у саміті миру. На жаль, також є спроби зірвати проведення саміту. Ми не хочемо вірити, що це є бажанням монополістичної влади у світі – відмовити глобальній спільноті у можливості вирішити питання війни та миру і залишити цю владу в руках лише однієї або двох сторін. Ми поважаємо статут ООН, поважаємо кожну націю і ставимося до всіх рівно. І лише цей принцип може бути світовим запобіжником від війни", – додав Зеленський. 

Читайте також: "У нас немає плану Б": Прем’єрка Естонії закликає збільшити військову підтримку України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк