06.07.2024, 10:50

Болгарія пропонує посередництво в мирних переговорах між Україною та Росією

болгарія

Болгарія заявила про своє бажання виступити посередником у мирних переговорах між Україною та Росією, прагнучи розпочати діалог для вирішення конфлікту. Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Болгарії Дімітар Главчев озвучив цю ініціативу напередодні майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні.

Про це повідомляє видання Novinite, передає Час Пік.

"Я щиро вважаю, що ми повинні виступати за мирні переговори, а Болгарія буде посередником. Що може бути кращим за це? Я буду пропонувати саме це, жодних проблем немає", – заявив Главчев.

Попри те, що ініціатива є амбітною, прем'єр-міністр скептично оцінює шанси на те, що Україна та Росія приймуть Болгарію як посередника в переговорах. Главчев підкреслив, що для досягнення цієї мети необхідна згода обох сторін конфлікту.

"Це чудова пропозиція, але для того, щоб нас визнали посередниками, необхідна згода обох сторін. Важливо підкреслити, що ці мирні переговори мають відповідати Статуту ООН і міжнародному праву. Це умови, які, на мій погляд, не підлягають обговоренню", – наголосив він.

Главчев також рішуче відкинув будь-які ініціативи щодо розміщення болгарських військ в Україні, підкресливши, що болгарські солдати будуть захищати тільки територію Болгарії. Це рішення підкріплює прагнення країни зосередитися на дипломатичних зусиллях і уникати військових дій.

Ініціатива Болгарії щодо мирних переговорів відповідає загальній стратегії НАТО щодо врегулювання конфліктів дипломатичними засобами. Проте, успішне втілення цієї пропозиції в життя залежатиме від бажання та готовності України та Росії розпочати переговори за участю Болгарії.

Міжнародна спільнота наразі уважно спостерігає за подіями, очікуючи на розвиток ситуації на саміті НАТО у Вашингтоні. Ініціатива Болгарії може стати важливим кроком у напрямку миру, але для цього необхідна підтримка та співпраця всіх зацікавлених сторін.

Читайте також: У США анонсували нові заяви щодо F-16 для України: що відомо

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк