09.08.2024, 09:44

Мексика відхилила запит України про арешт за ордером МКС Путіна, запрошеного на інавгурацію нового президента

Андрес Мануэль Лопес Обрадор / Фото: Getty Images

Мексика відхилила прохання України заарештувати президента РФ Володимира Путіна під час його можливого візиту до країни на інавгурацію нової президентки Клаудії Шейнбаум.

Мексика відхилила прохання України заарештувати за ордером МКС президента РФ Володимира Путіна, запрошеного на інавгурацію нової президентки країни. Про це повідомило агентство "Reuters" з посиланням на чинного президента Мексики Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, передає Час Пік.

"Ми не можемо цього зробити. Це не від нас залежить", – заявив Обрадор на урядовому брифінгу.

Раніше Україна попросила Мексику заарештувати Путіна, якщо він буде присутній на церемонії інавгурації новообраної президентки Клаудії Шейнбаум 1 жовтня.

]]>Посольство ]]>України сподівається, що Мексика знає про те, що Путін – військовий злочинець, якому Міжнародний кримінальний суд видавав ордер на арешт за підозрою у викраденні та примусовому переміщенні українських дітей до РФ. У посольстві нагадали, що Мексика підпадає під юрисдикцію МКС, який видав ордер на арешт Путіна. Країна ратифікувала Римський статут у 2005 році.

"Віримо, що Мексика в будь-якому разі виконає міжнародний ордер на арешт, передавши вищезгаданого судовому органу ООН у Гаазі", – йдеться у повідомленні дипломатичного відомства.

Європейський Союз слідом за Україною закликав Мексику заарештувати російського диктатора Володимира Путіна у разі, якщо він приїде на інавгурацію президентки Клаудії Шейнбаум.

"Мексика є державою-учасницею Міжнародного кримінального суду з 2005 року, з юридичними зобов'язаннями, що випливають із цього. Тому ми віримо, що Мексика виконає свої зобов'язання як член МУС", - заявив спікер Єврокомісії Петер Стано в коментарі "Euractiv".

Команда Клаудії Шейнбаум запросила Путіна на інавгурацію, зазначивши, що надіслала "дипломатичне повідомлення" всім країнам, з якими Мексика підтримує дипломатичні відносини. Також туди запросили президента України Володимира Зеленського.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк