17.10.2024, 15:48

Без ядерної зброї, але з НАТО: Зеленський розкриває стратегію України

Віра Висоцька | Всі новини автора
Зеленський

Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками засідання Європейської ради обговорив свою нещодавню розмову з колишнім президентом США Дональдом Трампом, в якій наголосив на необхідності членства України в НАТО для забезпечення національної безпеки.

Зеленський зазначив, що Україні терміново потрібно реалістичне військове партнерство в умовах агресії з боку Росії, і вказав на недійсність гарантій, наданих Будапештським меморандумом 1994 року, про це повідомляють ЗМІ, передає Час Пік.

Провал Будапештського меморандуму

Зеленський пояснив, що згідно з Будапештським меморандумом, Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки від інших держав, зокрема від Росії. Проте, як він зауважив, ці гарантії виявилися недійсними, і саме Україна стала єдиною країною, що заплатила високу ціну за виконання цієї угоди.

"Хто з цих великих країн, з цих ядерних держав постраждав? Всі? Ні, одна Україна. Хто сьогодні воює? Україна. І тому у нас так", - зазначив президент.

Альтернативи для безпеки

Зеленський підкреслив, що під час спілкування з Трампом він поставив питання про необхідність альянсів для захисту України. За його словами, єдиним реальним і дієвим альянсом, який може забезпечити Україні необхідний захист, є НАТО.

"Який же вихід? Або в України буде ядерна зброя - і тоді це для нас захист, - або ми повинні мати якийсь альянс", - підкреслив він.

Відзначивши важливість цього питання, Зеленський наголосив, що обирає НАТО, а не ядерну зброю, як засіб захисту.

Реакція Трампа

За словами Зеленського, Трамп висловив підтримку та погодився з його аргументами, зазначивши, що вони є справедливими. Це свідчить про можливу підтримку українських прагнень на міжнародному рівні, що, в свою чергу, може стати важливим кроком у напрямку членства України в НАТО.

Читайте також: Час діяти: кандидат на канцлера пропонує Шольцу висунути Путіну ультиматум

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк