12.12.2020, 12:10

Інвестування в акції: переваги і недоліки

Акція компанії — це частка в її власності. Також це частина її прибутку або ризику, що ви втратите свої гроші.

По акціях компанії виплачують дивіденди інвестору, які є часткою прибутку. Не кожна виплачує дивіденди, але багато винагороджують інвесторів збільшенням ціни акцій (це називається зростання капіталу).

Не у всіх підприємств акції — широко доступні. Вони можуть знаходитися тільки у власності одного або кількох людей, не виходять на ринок цінних паперів і можуть продаватися дуже рідко.

Інші компанії торгують своїми акціями на фондових біржах — вони називаються публічними, бо пропонують свої акції необмеженому числу осіб. Для цього, як правило, вони повинні слідувати набору строгих правил.

З цього можна зробити висновок, що порівняно легко придбати цінні папери публічних компаній, ніж непублічних.

Переваги інвестування в акції:

  1. Зростання капіталу — зазвичай ціна акції йде вгору протягом довгого часу, тому ваш портфель буде коштувати більше в майбутньому
  2. Висока віддача — ціна акції йде вгору і вниз більше, ніж облігації. Це не гарантує, що ви завжди будете мати більш високу прибутковість. Але якщо звертатися до професійних брокерів, то торгівля на фондовому ринку принесе гарні плоди.
  3. Деякий захист від інфляції — якщо є інфляція, то прибуток компанії повинний збільшитися в грошовому вираженні, дивіденди й ціни на акції повинні йти вгору. І все ж, жодного прямого зв'язку з інфляцією немає, так що захист не є досконалим.
  4. Ви можете мати право голосу в компанії. Але його матимуть тисячі людей, тому ваша думка не буде нести занадто велику вагу.

Недоліки інвестування в акції:

  1. Ризик того, що компанія стане банкрутом і ваші акції в нічого не коштуватимуть. Ось чому важливою є диверсифікація.
  2. Ризик того, що ціна акцій впаде, і при продажу отримаєте менше, ніж заплатили за них.
  3. У керованих фондах і пайових інвестиційних фондах бувають досить високі тарифи на управління.
  4. Важко планувати заздалегідь, який прибуток ви отримаєте.

В які ще активи можна інвестувати?

Важливо диверсифікувати свої інвестиції в різні види активів. Наприклад, в облігації, дорогоцінні метали.

Заведено вважати, що диверсифікований портфель може отримати той же середній дохід як недиверсифікований, але з меншим ризиком. Ніколи не кладіть всі яйця в один кошик.

Великі інвестори можуть освоїти торгівлю на біржі. Одна з універсальних бірж — московська валютна біржа з великим об'ємом операцій з цінними паперами та акціями.

Для дрібних інвесторів, це означає, що інвестування в пайовий інвестиційний фонд може бути привабливим варіантом. У них вкладаються кошти в велику кількість різних акцій. Очевидно, вони будуть стягувати комісію за управління, тому ви повинні зважити, чи є це вигідним вкладенням.

Рубрика - Правозащитник: