05.12.2022, 15:41

Як проходять тендери Prozorro?

Ольга Станішевська | Всі новини автора
Як проходять тендери Prozorro?

Державний сектор повинен завжди включати тендерний процес при придбанні товарів та послуг. Наразі законодавство вимагає, щоб переважна більшість державних компаній проводили тендери на закупівлю послуг та товарів. Якщо ви є підрядником і хочете отримати урядові контракти, це відмінна новина. Однак для того, щоб ця участь була плідною, необхідно розуміти та дотримуватись законів організації тендерів в Україні.

Які існують вити та відмінності тендерів в Україні?

Існує дві категорії, за яки проходить тендерна закупівля:

  1. Залежно від того, що ви хочете купити, товари, послуги чи роботи.
  2. За рівнем вартості: допорогові та надпорогові. 

Більшість українських публічних торгів проводяться на суми, що перевищують мінімальну, передбачену законом, що регулює порядок проведення таких торгів.

Початок торгівлі

Процедура відкритих торгів вважається офіційно розпочатою з моменту коли клієнт створює прозоро тендер. Повідомлення містить усі умови, які повинні бути виконані для участі в тендері, наприклад перелік документів, які необхідно подати. Кваліфікація учасників, критерії та методологія оцінки, а також технічні, якісні та кількісні аспекти продукції, послуг і робіт, що закуповуються, обов’язкові для включення в оголошення.

Подання заявок

Щоб знаходити угоди, компанії повинні зареєструватися на інтернет-платформі. Коли відповідний тендер знайдено, учасник має вивчити правила, зібрати відповідні документи та подати пропозицію в електронному вигляді до встановленого терміну.

Під час подання тендерної пропозиції сторони можуть запитувати у клієнта особливості тендерної пропозиції. Усі учасники торгів отримають сповіщення, якщо ставка зміниться, щоб вони могли внести виправлення чи надати відповідні документи. Учасники також можуть скасовувати або змінювати ставки.

Для допорогових аукціонів потрібен один учасник торгів, а для ставок, що перевищують поріг, – два. Невідповідність анулює будь-яку покупку.

Оцінка пропозиції

Усі ставки відкриті для громадськості після третього раунду. Ставки підрядника, умови закупівлі та облікові дані оприлюднюються. У світлі цієї інформації клієнт оцінюватиме пропозиції.

Економічна корисність є основним критерієм оцінки. Перемагає той, хто запропонував найменшу ціну. Замовнику дається 5 днів на обдумування. За певних обставин може бути застосовано додаткових двадцять днів. Не переглядаючи інші заявки, клієнт може визнати переможцем першого претендента, якщо його документи будуть визнані такими, що відповідають правилам конкурсу. 

Процес укладання угоди

Після вибору переможця торгів у мережі публікується офіційне повідомлення про вибір клієнта закрити договір. ProZorro повідомляє про підсумки аукціону всім учасникам одночасно. Кожен може донести до клієнта конкурентні переваги переможця. Учасники можуть поскаржитися до Уповноваженого Комітету, якщо тендер порушив закон.

Замовник та підрядник підписують договір за відсутності претензій. Аукціон закінчено. Усі тендерні рішення в Україні оформлюються протоколом Уповноваженого органу чи тендерної комісії.

Рубрика - Правозащитник: