27.12.2023, 23:59

Аутсорсингу бухгалтерських послуг та його переваги

Олег Білоусов | Всі новини автора
бухгалтерські послуги

Фінансовий аутсорсинг – це термін, який використовується для опису передачі бухгалтерських послуг зовнішньому постачальнику послуг. Багато підприємств використовують зовнішні бухгалтерські послуги у таких галузях, як юридичний та податковий консалтинг чи ІТ-послуги. Саме тому бухгалтерські послуги в Західна Консалтингова група користуються таким великим попитом серед українського бізнесу.

Чому такий важливий фінансовий облік?

Фінансовий облік є ключовим інструментом для ефективного управління фінансами у будь-якій організації чи підприємстві. Він забезпечує систематичну та точну запис та звітність про фінансові операції та події компанії, допомагаючи організації управляти своїми фінансовими ресурсами, приймати фінансові рішення, виконувати податкове та юридичне дотримання, а також надавати інформацію про фінансове становище та результативність компанії за певний період часу.

Що входить до бухгалтерського аутсорсингу?

Бухгалтерські послуги включають ряд діяльностей, пов'язаних з фінансовим обліком і звітністю підприємства. Ось деякі з них:

  • Ведення бухгалтерського обліку
  • Складання фінансової звітності
  • Обробка платежів
  • Податкова звітність
  • Консультації щодо податкового законодавства
  • Внутрішнього чи зовнішній аудит фінансових операцій та звітності підприємства
  • Фінансовий аналіз
  • Супровід під час перевірок

Це лише деякі з послуг, що надаються професійними бухгалтерами. Фактичний перелік послуг може різнитися в залежності від конкретних потреб підприємства та вимог законодавства у конкретній країні чи регіоні.

Переваги аутсорсингу бухгалтерських послуг

1. Скорочення витрат на бухгалтерський облік

Згідно з результатами досліджень, аутсорсинг бухгалтерських послуг дозволяє заощадити від 20% до 50% загальних витрат на внутрішній облік. Що викликає таку велику різницю? Ось перелік складових, що належать до витрат на бухгалтерське обслуговування.

  • Технічні витрати: придбання комп'ютерного обладнання, придбання програмного забезпечення (операційна система, утиліти, антивірусні програми). Також купівля спеціалізованого фінансового та бухгалтерського програмного забезпечення. Координація процесу (аналіз пропозицій та договорів, транспортування та монтаж обладнання, встановлення програмного забезпечення тощо). Навчання використання апаратного та програмного забезпечення, вартість ліцензій, поточне обслуговування апаратного та програмного забезпечення, а також системне адміністрування.
  • Витрати на персонал. До них відносяться не тільки винагорода, премії, страхові внески, а й такі витрати, як: обробка перерахованих вище складових; витрати на відсутність штатного бухгалтера (відпустка або лікарняна); підбір бухгалтера; ризик суттєвих помилок, допущених бухгалтером; навчання.
  • Витрати на логістику. Крім канцелярських товарів, оргтехніки та витрат на офісні приміщення, до них відносяться витрати на утримання місця для зберігання документації (у тому числі віртуальної) та системи документообігу.

Аутсорсинг бухгалтерських послуг дає підприємцям можливість нести фіксовані одноразові щомісячні витрати. Тому підприємцю не доведеться турбуватися про окремі складові цих витрат. Додатковою перевагою зовнішнього обліку є ефективніша організація бюджетування та контролю витрат. І що найважливіше: ці витрати віднімаються з податкової бази.

2. Досвід та професіоналізм

Постачальники послуг та їхні співробітники набувають досвіду роботи з багатьма клієнтами та отримують знання щодо використання різних систем – завдяки цьому бухгалтерська контора підвищує свою ефективність та оперативність та допоможе ще краще боротися з кризовою ситуацією.

3. Управління ризиками

Бухгалтерський аутсорсинг – чудовий захист від ризику помилок внутрішнього бухгалтера. Стороння бухгалтерія приймає він ризик виконаних замовлень і несе їх фінансові наслідки у разі порушення вимог законодавства чи недотримання термінів. У компанії, що пропонує ведення обліку інших підприємців, працюють профільні співробітники, які через специфіку своєї роботи мають великий досвід роботи.

4. Передача громадянської відповідальності

Бухгалтерський аутсорсинг не тільки знижує організаційні ризики, але й звільняє вас від кримінальної та цивільної відповідальності за можливі помилки у бухгалтерському обліку. Завдяки цьому управлінський склад може більш інтенсивно зосередитися на прийнятті рішень щодо ключових аспектів діяльності компанії.

5. Концентрація на основній сфері діяльності

Аутсорсинг деяких послуг та процесів дозволяє керівництву компанії зосередити свої сили та ресурси на основному напрямі діяльності. Це означає, що трудомісткі завдання, такі як ведення поточного обліку, підготовка податкової звітності, розрахунки із заробітної плати, активний моніторинг змін у нормативних актах, нагляд за документообігом тощо, виконуються зовнішнім аутсорсингом. Крім того, бухгалтерська контора, яка веде бухгалтерський облік, зобов'язана створювати аналізи та звіти, які чітко та прозоро представляють клієнту необхідні фінансові дані.

6. Заощаджує час

Керівництву компанії не доводиться контролювати якість та ефективність роботи бухгалтерів. Також не обов'язково зосереджуватись на вирішенні завдань бухгалтерії чи розробці методів її оптимізації. Уся діяльність, що з управлінням бухгалтерією, координується зовнішньої бухгалтерією.

Рубрика - Правозащитник: