29.06.2024, 11:46

Понад 70% українців обирає онлайн оформлення автоцивілки

Ольга Станішевська | Всі новини автора

У зв'язку з революційним прогресом у цифрових технологіях, процедура страхування за останній час докорінно змінилася. Якщо ще недавно для отримання паперового поліса потрібно було підшукувати відповідну компанію, витрачати час на дорогу й оформлення, переплачувати страховикам та вести бесіду з агентом, зараз це все зжило себе. «Достатньо всього кілька кліків» – як часто рекламують магазини купівлю товарів онлайн, завдяки диджиталізації страхової сфери тепер це можна сказати й про страховку. Дізнаємося, скільки українців обрало оформлення ОСЦПВ «швидко, дешево і зручно онлайн», у чому особливість і перевага такого страхування.

Як українці страхують авто зараз?

Як відомо, ОСЦПВ, яке ще називають «автоцивілкою» є обов'язковим видом автострахування в Україні. Наявність його гарантує, що в разі ДТП водій буде захищений від фінансових витрат на відшкодування збитків постраждалій стороні. Таким чином всі витрати на компенсацію збитку бере на себе компанія, з якою було укладено договір страхування. Щоб не отримати штраф водієві потрібно не тільки оформити поліс, а й тримати його при собі, аби надати поліції на першу вимогу. З паперовим документом завжди виникали проблеми, він стирався, забувався, губився. І ось у 2018 році офіційно дозволили електронний вигляд документа, у форматі PDF, який приймається поліцією нарівні зі старим зразком.

Відтоді дедалі більше водіїв стало вибирати онлайновий спосіб оформлення і це наочно видно з даних наданих Моторно-транспортним бюро України (МТСБУ). З таблиці видно, що в першому кварталі 2023 року з усієї кількості оформлених автоцивілок, а це понад 1,5 мільйона штук, майже 65% припадало на електронні договори, а точніше понад 1 мільйон. Якщо ж розглядати показники за страховками ОСЦПВ за перший квартал 2024 року, ситуація ще більше змістилася на користь електронного оформлення. Уже з 1 666 229 укладених договорів – 1 230 520 було сформовано саме онлайн, що дає практично показник у 74%.

Які є варіанти оформлення страховок?

На цей час, щоб оформити страховий поліс онлайн водіям доступно кілька варіантів:

  • Через сайт страхової компанії з сучасним добре розвиненим інтерфейсом.
  • Через тематичний додаток або чат-бот страхової компанії.
  • В особистому кабінеті чи додатку PrivatBank, Monobank.
  • За допомогою агрегатора, в якому можна підібрати страховку в онлайн-страховика.

Не знаєте, що вибрати? Неважливо, на якому варіанті ви зупинитеся, однак, щоб вибір виявився максимально вигідним орієнтуйтеся на рейтинг компанії, ціну надійність й простоту сервісу, продуманість умов, наявність гарантій.

Що собою являє страхування онлайн?

На прикладі однієї з найпопулярніших платформ на українському страховому ринку Green Travel, розглянемо, що являють собою подібні сервіси та як можна оформити ОСЦПВ онлайн.

Страхові сервіси – це онлайн-платформи, надані компаніями, що спеціалізуються на страховках. Їх функціонал дає змогу просто на сайті вибрати потрібний вид поліса та самостійно його оформити. Алгоритм дій таких сервісів достатньо простий та зрозумілий, аби можна було вибрати тип страховки, відповідні для себе параметри, показник франшизи. За введеними параметрами калькулятор розрахунку ціни автоцивілки на 2024 рік  відразу показує остаточну вартість поліса. Завдяки тому, що страхові компанії безпосередньо пропонують свої послуги, на таких платформах часто можна побачити додаткові знижки, бонуси та кешбек, що робить купівлю ще більш вигідною.

Загалом, щоб оформити страховку онлайн через подібний сервіс, достатньо пройти три кроки:

  • вказати тип і місце реєстрації ТЗ, об'єм двигуна, суму франшизи;
  • залишити контакти, ввести дані про себе та авто;
  • оплатити зручним для себе способом.

Переваги онлайн сервісів

Такі сервіси як Green Travel мають безліч переваг перед страховими конторами та іншими варіантами оформлення ОСЦПВ. До них можна віднести:

  • Можливість самостійно вибрати відповідний для себе пакет послуг.
  • Можна купити не тільки автоцивілку, а й КАСКО, Зелену карту (посилання на калькулятор: https://greentravel.ua/ua/stoimost-zelyonoj-karty/) , туристичну страховку та навіть оплатити віньєтку для проїзду платними дорогами Європи.
  • Не потрібно витрачати час на поїздку в страхову контору, оформляти поліс можна перебуваючи в будь-якій точці світу.
  • Зручність й зрозумілість – всі дії чітко продумані та мінімізовані так, аби з агрегатом впорався кожен.
  • Швидкість – на оформлення всього йде кілька хвилин.
  • Офіційна дія – поліс одразу можна перевірити на сайті МТСБУ і завантажити в додатку Дії.
  • Низька вартість – такий спосіб продажу страхових полісів виключає посередників, присутність агента, утримання контори та інші витрати, тому водій платить тільки чисту вартість послуги.
  • Документи завжди знаходяться під рукою – PDF-файл надсилається на електронну пошту та завжди доступний. Крім того, доступ до поліса є в профілі на сайті або чат-боті в розділі «Мої документи».
  • Захист від підробок, розкриття даних та особистої інформації.
  • У разі настання страхового випадку – допомога консультанта також завжди під рукою.
  • Крім оформлення, на багатьох сервісах є можливість контролю за закінченням страховки та статусом виплат.

Без сумніву, з таким революційним підходом до страхування як у Green Travel можна сказати, що за онлайн-сервісами майбутнє. Тепер ОСЦПВ, Зелена картка, КАСКО, туристична страховка оформляються лише за кілька хвилин за найнижчою ціною і на найвигідніших умовах, що може бути краще? Не створюйте собі проблем, оформляйте страховку онлайн, а заощаджені гроші й час витрачайте на приємні подорожі!

Рубрика - Правозащитник: