15.08.2020, 07:47

Скіфські стріли і давньоруська піч: на Чернігівщині археологи розкопали старовинне городище

Марина Началова | Всі новини автора
раскопки

Поблизу села Деснянське Коропського району Чернігівської області територіі Мезинського національного природного парку археологи розкопали старовинне городище.

Під час розкопок були знайдені споруди роменської культури та більш ранні артефакти, повідомила у Фейсбуці керівник Мезинської археологічної експедиції, доцент Національного університету "Чернігівський колегіум" Олена Черненко, передає Час Пік.

Вона повідомила, що було розчищено залишки котловану споруди роменської культури із рештками печі. Обєкт датується Х століттям за знахідками давньоруської гончарної кераміки в основі печі. Окрім цього, серед знахідок - уламки ліпних горщиків та сковорідок роменської культури, пряслиця, проколки та інші побутові речі.

Більш ранній період заселення пам'ятки, що припадає на добу раннього заліза, репрезентують скіфські бронзові вістря стріл, фрагменти ліпної кераміки та грузила юхнівської культури.

Наразі експедиція завершує розкопки. У професійне свято, День археолога, що святкується 15 серпня, запланована засипка розкопу.

Читайте ще: Всі різні – і це допомагає триматися разом. Як працює український розмовний клуб у Сєвєродонецьку

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк