02.09.2020, 17:56

Рада попередньо дозволила створювати ВЦА в районах, де неможливо провести вибори

Ольга Романец | Всі новини автора
ВГА на Донбассе

Верховна Рада проголосувала за законопроект, який дозволяє створювати військово-цивільні адміністрації в окремих районах Донецької і Луганської областей, де неможливо провести вибори на основі оцінки Центральної виборчої комісії.

Рішення підтримали 240 нардепів, передає Час Пік з посиланням на ВР.

"Військово-цивільні адміністрації об'єднаних територіальних громад згідно із затвердженими Кабінетом Міністрів України територіями територіальних громад можуть бути утворені в разі встановлення Центральною виборчою комісією неможливості забезпечити підготовку і проведення місцевих виборів на окремих територіях", - йдеться в тексті законопроекту.

Як зазначається, законопроект пропонується в зв'язку з тим, що в деяких населених пунктах Донецької і Луганської областей, розташованих на лінії зіткнення, безпекова ситуація не дозволяє дотримуватися міжнародних стандартів безпеки і демократичного виборчого процесу.

Таким чином, якщо Центральна виборча комісія встановить, що на певній території неможливо провести місцеві вибори, президент повинен прийняти рішення про створення на цій території військово-цивільної адміністрації і призначити її керівника.

ВЦА - це тимчасові державні органи, які здійснюють на відповідній території повноваження сільських, селищних, міських рад, районних у містах рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах рад та голів.

Читайте також: На Луганщині знову сильна пожежа: робота ГСЧС ускладнюється поривчастим вітром

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: