10.08.2021, 07:29

В ОРДО в колонії вбили трьох громадян України: інцидент розглянуть на засіданні ТКГ

В ОРДО в колонии убили трех граждан Украины

На окупованій території Донецької області в колонії було вбито трьох громадян України. Один з убитих звертався із заявою щодо переведення його для відбування покарання на підконтрольну Україні територію, але процес переведення осіб заблоковано окупантами.

Про це повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, передає Час Пік.

"Отримала шокуючу звістку про вбивство наших співгромадян в Кіровській виправній колонії №33, яка розташована на тимчасово окупованій території Донецької області. Всі загиблі були засудженими до початку військової агресії на Сході", - написала омбудсмен.

Уповноважена з прав людини звернулась до керівництва Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні з вимогою терміново направити представників субделегації МКЧХ у Донецьку до Кіровської виправної колонії №33, з метою перевірки обставин загибелі українських громадян та стану додержання прав інших утримуваних осіб.

Вона також звернулася до представника України в робочій підгрупі із гуманітарних питань у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Галини Третьякової та Координатора в цій підгрупі від ОБСЄ Шарлотти Реландер терміново вжити заходів реагування на факт вбивства українських громадян та розблокування процесу переміщення 450 засуджених осіб.

За інформацією радника глави української делегації в Тристоронній контактній групі Гайде Різаєвої, вбивства сталися 6 серпня. Вона назвала імена двох убитих. Це Євген Сотников - дзюдоїст із Запоріжжя, чемпіон України, раніше судимий за вбивство 18-річного хлопця, а також Олександр Давидов. Ім'я третього поки невідомо.

"За що вбили - з точністю сказати неможливо. Навіть якщо це був бунт всередині колонії і з’ясування особистих стосунків між засудженими, то йому мали запобігти...

Слід третього вбитого загубився десь у реанімації Донецька. Відомо, що його відвезли в реанімацію, там він через кілька годин помер… але, інформацію про нього ретельно приховують", - повідомила Різаєва.

Вбивство громадян України у колонії, розташованій на непідконтрольній Україні частині Донецької області, буде розглянуто на найближчому засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ). Про це 9 серпня в коментарі телеканалу "Дом" повідомила представник окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) української делегації в ТКГ Тетяна Іванова.

"Це велика трагедія, це громадяни України. І навіть якщо людина скоїла злочин, це не означає, що вона позбавлена або вражена у всіх інших цивільних правах. Крім того, що вона позбавлена волі. І за цих людей слід боротися теж", - зазначила Іванова.

Вона нагадала, що процес передачі засуджених осіб з ОРДЛО на підконтрольну Україні територію зараз заблокований окупаційною владою.

Іванова не виключила, що це питання буде піднято на найближчому засіданні підгруп Тристоронньої контактної групи, яке заплановане на 25 серпня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк