13.01.2022, 11:31

"Я - Волноваха": В Україні відзначають 7-у річницю кривавого теракту на Донбасі

Волноваха, обстрел автобуса

13 січня 2015 року під Волновахою сталася страшна трагедія. Терористи "ДНР" обстріляли з "Градів" контрольно-пропускний пункт ЗСУ, де під удар потрапив рейсовий автобус. В результаті обстрілу загинуло 12 осіб, ще 18 було поранено.

Рівно 7 років тому на автодорозі "Слов'янськ - Донецьк - Маріуполь" терористи вбили 12 осіб, які перебували в автобусі "Златоустівка – Донецьк", ще 18 пасажирів отримали поранення різного ступеня тяжкості, повідомляє Час Пік.

13 січня 2015 року близько 14:25 по блокпосту "Бугас", на якому проходив перевірку пасажирський автобус, російські найманці випустили 88 некерованих снарядів з реактивних артсистем БМ-21 "Град". Один зі снарядів, запущених з боку окупованого терористами Докучаєвська, розірвався в 12 метрах від пасажирського автобуса.

Осколки зрешетили автобус, убивши 10 пасажирів на місці події та важко поранивши 18 осіб. Згодом двоє поранених померло у лікарні. Жертвами теракту під Волновахою стали 7 жінок, у тому числі 14-річна дівчинка та 5 чоловіків.

Одним з першим на місце трагедії прибув генерал В'ячеслав Аброськін, який тоді обіймав посаду начальника поліції Донеччини.

"Волноваха

13 січня 2015 року через 20 хвилин після трагедії я зайшов в розстріляний російськими бойовиками автобус. Вбиті люди сиділи, як живі. В салоні машини стояв запах смерті, який не забувається.

Люди і цей запах - я буду це пам'ятати все своє життя.

Цьому не може бути прощення. І ми не маємо права забути.

Винні мають бути покарані і строку давнини вбивствам мирних мешканців не існує", - написав Аброськін через 7 років після трагедії.

Бойовики майже відразу визнали, що теракт був здійснений саме ними. Однак після того, як стало відомо про масштаб та кількість жертв теракту, терористи стали заперечувати свою причетність.

Розслідування Служби безпеки України встановило виконавців обстрілу - артилерійський дивізіон 5-ї мотострілецької бригади "Оплот" під командуванням полковника РФ Анатолія Синельникова, та безпосереднього керівника обстрілу - командира реактивного дивізіону "Ангели пекла" Юрія Шпакова.

Після розстрілу терористами пасажирського автобуса мережею поширився флешмоб "Я - Волноваха". Трагедія зібрала людей на мирні акції у багатьох українських містах та за кордоном.

На місці трагедії, де 13 січня 2015 року терористи залповим вогнем розстріляли мирних громадян, на камені викарбувано 12 імен загиблих.

"Я – Волноваха"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк