12.10.2022, 13:27

Запорізька АЕС знову повністю знеструмлена

Запорожская АЭС снова полностью обесточена

Запорізька АЕС опинилася без енергопостачання через обстріл російськими окупантами підстанції на Дніпропетровщині. Атомна станція працює на дизель-генераторах.

Вранці 12 жовтня внаслідок ракетного обстрілу було пошкоджено підстанцію "Дніпровська" у Дніпропетровській області. Внаслідок чого аварійно відключилася лінія зв'язку 750кВ ЗАЕС – Дніпровська. Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. Про це повідомили в "Енергоатомі", передає Час Пік.

Відключення від мережі сталося вдруге протягом останніх п'яти днів. АЕС підтримує свої функції за допомогою резервних дизельних генераторів. При цьому російська сторона не пропускає колону автомобілів Компанії з партією дизельного пального для генераторів.

"Російські обстріли й пошкодження енергетичної інфраструктури, що пов’язані з роботою атомних станцій, є таким самим проявом ядерного тероризму, як і безпосередні обстріли ЗАЕС, та призводять до таких само наслідків і загроз радіаційної аварії.

Окупанти продовжують нехтувати ядерною та радіаційною безпекою найбільшої в Європі АЕС, загрожуючи світу радіаційною катастрофою",
- йдеться у повідомленні.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав до негайного створення зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк