15.12.2022, 12:58

Попа-колаборанта з Лисичанська обміняли на полонених українських воїнів та громадянина США

Попа-коллаборанта из Лисичанска обменяли на пленных украинских воинов и гражданина США

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов підтвердив, що Україна в рамках обміну 14 грудня передала російській стороні священика УПЦ МП.

Представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону підтвердив, що в рамках обміну військовополоненими росіяни забрали священика УПЦ (МП), котрий в Україні отримав вирок за державну зраду, повідомляє Час Пік.

"Громадянин США – це активіст, який залишався в Херсоні, і був незаконно заарештований окупаційною владою. Можу цікаву деталь повідомити. Сьогодні росіяни у своїх телеграм-каналах повідомили, що вони забрали до себе священника УПЦ (МП), який в Україні отримав вирок за державну зраду. Скажу, що не без його допомоги в цьому контексті повернувся сьогодні й громадянин США до України і може повернутися додому", - розповів Юсов.

За ]]>інформацією ]]>українського журналіста Богдана Буткевича, цей священик служив у місті Лисичанськ. Він передавав окупантам інформацію про розміщення українських військових та здавав звичайних проукраїнських парафіян, які приходили на сповідь.

Йдеться про священика лисичанського Свято-Тихвінського монастиря Андрія Павленка, якого СБУ заарештувала у квітні поточного року за колабораційну діяльність.

Після затримання Павленка під час перевірки його телефону було виявлено незаперечні факти співпраці з окупантами. Він передавав відомості про чисельність, дислокацію та озброєння військових ЗСУ у Сєвєродонецьку.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну колаборант активно співпрацював з ворогом, при цьому цинічно відспівував загиблих мирних жителів, на яких наводив ворожу артилерію.

У вересні прокурори Лисичанської окружної прокуратури Луганської області направили до суду обвинувальний акт щодо зрадника. У грудні його було визнано винним та засуджено до 12 років позбавлення волі.

Після обміну, поп-колаборант із Лисичанська "сплив" серед окупантів. Пропагандистські ЗМІ показали, як священик-зрадник радіє своєму визволенню.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк