31.01.2024, 12:51

Російські війська проводять новий етап наступальної операції на межі Харківщини та Луганщини - ISW

Бой возле Кременной / Архивное фото

Російська армія з початку 2024 року веде новий етап зимово-весняної наступальної операції на межі Луганської та Харківської областей. Армія РФ досягла тактичних успіхів й посилює атаки, але навряд чи ці успіхи призведуть до значного оперативного просування.

Російські війська здатні досягти "додаткових переваг на тактичному рівні" поблизу Куп'янська в Харківській області. Проте, про стратегічний успіх на цьому напрямку говорити зарано. Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Як зазначили аналітики ISW, посилаючись на свої спостереження та заяву голови ГУР Міноборони України Кирила Буданова, російські війська добилися тактичних успіхів на південний схід від міста Куп'янськ на критичному маршруті P07 Куп'янськ-Сватове біля села Крахмальне та і посилюють атаки на північний захід та захід від Крахмального у напрямку річки Оскол.

"Російські війська, швидше за все, зможуть досягти додаткових успіхів на тактичному рівні в районі Куп'янська, але навряд чи зможуть втілити ці тактичні успіхи в ширші механізовані маневри, необхідні для оперативно значущого наступу, який міг би захопити велику територію в Харківській області та просунутися до Луганської області та адміністративних кордонів Донецької області", - йдеться у звіті ISW.

Експерти ISW відзначили, що більше року тому в районі Куп'янська було розгорнуто й активно діють частини 1-ї гвардійської танкової армії та 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу РФ. На думку ISW, вони можуть проводити лобові атаки під керівництвом піхоти, але "з тих пір не продемонстрували здатність проводити великомасштабні механізовані маневри".

Міністерство оборони РФ заявило, що окупанти нібито завершили захоплення села Табаївка в Куп'янському районі Харківської області. Аналітики ISW зазначають, що немає жодного візуального підтвердження цим заявам. Також станом на 30 січня немає підтверджених змін лінії фронту на ділянці на захід та від м. Кремінна на Луганщині.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк