17.03.2024, 12:21

"Був справжнім патріотом": Пішов з життя український політик Геннадій Москаль

москаль

Сьогодні, 17 березня, після важкої хвороби у віці 73 років помер Геннадій Москаль, колишній голова Луганської й Закарпатської областей.

Про це ]]>повідомив]]> народний депутат Микола Княжицький, передає Час Пік.

"Вічна памʼять. Співчуття родині. Він займав багато державних посад, був справжнім патріотом і людиною талановитою. Під час Революції Гідності саме Геннадій Геннадійович попереджав журналістів Еспресо про плановані напади на новостворений канал Майдану, а згодом оприлюднив плани влади Януковича на знищення Еспресо, 5 каналу та інших патріотичних медіа", — написав він у Facebook.

Геннадій Геннадійович Москаль народився 11 грудня 1950 року. Український політик, колишній голова Закарпатської обласної державної адміністрації, український політик та правник, генерал-лейтенант міліції, кандидат юридичних наук (2002), доцент (2005), народний депутат України від фракції партії "Батьківщина". У 2011–2013 входив до складу політичної партії "Фронт Змін", однак після її вливання до "Батьківщини" перейшов з іншими однопартійцями до нової партії, отримавши місце у політичній раді "Батьківщини".

З  2007-го народний депутат України VI та VII скликань, з грудня 2012 перший заступник голови комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації з 5 березня 2015. З 15 липня 2015-го по 11 червня 2019-го — знову голова Закарпатської ОДА.

Чим він запам'ятався жителям Луганщини

На посаді очільника Луганської облдержадміністрації Москаль запам'ятався суперечками з представниками місцевої влади.

"Не сотвори собі кумира – написано в Біблії. Створили? Ось помилуйтеся наслідками. "Партія регіонів" підпалила Донбас і ось ці ваші ..., даруйте, втекли першими з районної ради, де вони є?"

У травні 2015 року він не пропустив фури з алкоголем на підконтрольну "ЛНР" територію.

"Якщо ви годуєте терористів, значить ви заодно з ними. Влаштували мені вчора бунт, погрози всякі.. я клав на ваші погрози, пішки ходитимете з того й з іншого боку. А пиво.. Мочу хай п'ють. Хотіли референдум ? Нехай їм і забезпечують"

У січні 2015 року Москаль пообіцяв побити політолога Олега Соскіна за те, що той, на його думку, образив мешканців Луганщини.

"Я не знаю, хто там говорив такий розумний про "Лугандонію". Виходить, шо, ну це дібіл міг тільки таке сказати. Тут живуть жителі Луганської області, а не "Лугандонії". Хто це говорив, то сам ... (презерватив. - Ред.) кончений. Приїдь сюда і іди воюй, а не виступай по телевізору", - сказав він в прямому ефірі.

У червні 2015 року він іронізув щодо можливого наступу "ЛНР".

"Я постійно тут знаходжуся і чую "ЛНР" наступає. То в четвер, то в п’ятницю, то з 1, то з 15. Ми їх чекаємо з величезним нетерпінням. Все у нас готове для їх прийому. Навіть уже труни замовлені".

За свою політичну кар'єру Геннадій Москаль завжди яскраво висловлював свої думки, не добираючи слів. Він не зважав на прямі ефіри та телекамери, а називав речі своїми іменами. 

До прикладу, деякі з висловлювань Москаля:

  • "Я думаю, що неадекватних людей не потрібно вибирати абсолютно. Д*біл він, так і напишіть, нехай подасть ще другий диск. Який дурень його вибрав",
  • "У здорової людини логіки в цьому нема, якщо у них хвора голова.. ну тільки у хворої голови могла родитись така уява, як "ДНР", "ЛНР" і інша гидота",
  • "Я не палата №6 і роблю все, щоб туди не потрапити".

Читайте також: Лиховій склав обов'язки речника оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк