09.05.2024, 18:53

"Нежданчик" для мешканців Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного: чого їм чекати у разі ухвалення в РФ закону про позбавлення громадянства

"Нежданчик" для жителей Лисичанска, Северодонецка и Рубежного: чего ждать в случае принятия в РФ закона о лишении гражданства

Російські законодавці не втомлюються приймати закони, спрямовані на посилення системи покарань цивільного населення. Тепер за цими законами змушені жити й мешканці окупованих міст Луганщини, які росіяни вважають "своїми". Днями до Держдуми РФ було внесено законопроєкт про позбавлення набутого громадянства за порушення присяги. Чим загрожує законодавча ініціатива російських депутатів мешканцям окупованої Луганщини?

Чи будуть мешканців т.зв. "ЛНР", "ДНР" та інших нових окупованих регіонів позбавлятимуть російського громадянства за порушення присяги громадянина, і чи загрожує це мешканцям прифронтового Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, розбирався Час Пік.

"Закручування гайок" триває

До Держдуми РФ депутати від КПРФ внесли законопроєкт про позбавлення набутого громадянства за порушення присяги громадянина Росії. Один з авторів документа депутат Михайло Матвєєв ]]>писав ]]>у своєму Telegram, що "у разі негативного відгуку уряду... уряду доведеться визнати, що російська присяга - це просто "фількіна грамота"... Ну, а якщо не так, то потрібно підтримувати". Отже, можна навіть не сумніватися, що документ, який робить жорсткішим роздачу російських паспортів, рано чи пізно буде прийнято. Нагадаємо, ідею ввести обов'язкову присягу перед здобуттям громадянства РФ запропонував російський президент Володимир Путін у червні 2017 року.

Варто зазначити, що чинне законодавство вже передбачає припинення громадянства за низку конкретних злочинів та дій. Автори нового законопроєкту хочуть ув'язати позбавлення громадянства саме з присягою, яку дають особи, які набувають громадянства РФ. Сьогодні щоб отримати російський паспорт, необхідно дати урочисту клятву дотримуватися Конституції та законодавства РФ, захищати свободу і незалежність, бути вірним Росії та поважати її культуру, історію та традиції, виконувати обов'язки громадянина.

Автори законодавчої ініціативи пропонують доповнити діючу присягу наступним текстом: "І якщо порушу зобов'язання цієї моєї присяги, то нехай мене спіткає сувора кара закону, аж до припинення громадянства РФ".

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що багато іноземців набувають громадянства РФ тільки з метою отримання соціальних гарантій і материнського капіталу, доступу до системи освіти і охорони здоров'я тощо. Отримавши російське громадянство, вони не поважають культуру, історію та традиції Росії, не виконують закони, відмовляються від військової служби та мобілізації. У світлі подій, що зараз відбуваються, цю заяву можна перефразувати так: "не хочуть помирати за Росію на війні з Україною".

У РФ сьогодні набутого громадянства можна позбутися також за:

  • поширення фейків про ЗС РФ,
  • дискредитацію армії,
  • тяжкі злочини,
  • дії, що створюють загрозу національній безпеці РФ,
  • дезертирство,
  • заклики до екстремізму.

У Росії вже був прецедент, коли у березні 2024 року вперше позбавили набутого громадянства чоловіка, засудженого за фейки про армію.

"Підклали свиню"

Чи торкнеться нова законодавча ініціатива російських комуністів мешканців окупованих територій Луганщини, які Кремль називає "своїми"? Йдеться як про території, окуповані ще у 2014 році, так і про нові "звільнені" населені пункти. Чи торкнеться в разі прийняття новий закон жителів т.зв. "трикутника", який сьогодні у зоні особливої уваги у росіян?

Сьогодні окуповані Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне - щось подібне до великого "будівельного майданчика", де окупанти створюють ілюзію "відновлення". "Красиві" кадри з цих "звільнених" міст чи не щодня миготять у новинах по російському телебаченню. Кремлівські пропагандисти невтомно розповідають, як багато сил та коштів РФ вкладає в ці міста. У Лисичанську вже зняли 4 документальні фільми про це. І робиться це невипадково. Пам'ятаєте приказку: "Безкоштовний сир буває лише у мишоловці"? Рано чи пізно мешканцям т.зв. "трикутника" доведеться розплачуватись за цю "братню допомогу", у т.ч. й життям.

Жителів Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, які отримали "червоні книжечки", Кремль оголосив громадянами РФ, а отже, і вони повинні "бути вірними РФ і захищати її свободу та незалежність", як урочисто присягалися при отриманні російського паспорта. На думку Кремля, "нові росіяни" мають бути щасливими від того, що їм надали можливість "померти за Росію".

Чи про це мріяли місцеві "почекуни", радісно зустрічаючи "руський мир"? Чому ж сьогодні багато хто дивується та обурюється через те, що у містах посилилися перевірки? У прифронтовому Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному на замітку беруть усе чоловіче населення. Без позначки військкомату чоловік може нарватися на серйозні неприємності, не кажучи вже про те, що він не зможе оформити будь-які документи, влаштуватися на роботу чи отримати якісь держпослуги.

Місцеві колаборанти та "почекуни" заявляють, що всі ці заходи ніяк не пов'язані з підготовкою до мобілізації, а є звичайним "обліком" чоловіків. Та невже?! Розкажіть про це вдовам на територіях Луганщини, окупованих з 2014 року. "Могілізація" йде там повним ходом вже 10 років...

У російських ЗМІ промайнула інформація, що автори нового законопроєкту про позбавлення громадянства РФ пропонують чинність документа не поширювати на жителів т.зв. "ДНР", "ЛНР", та окупованих територій Херсонської та Запорізької областей. Нібито законодавча ініціатива стосується лише мігрантів.

Чи означає це, що жителі окупованого Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного можуть зітхнути з полегшенням? Аж ніяк! По-перше, це просто пропозиція авторів законопроєкту, на яку Держдума РФ може просто "забити". По-друге, вибори пройшли, інавгурація Путіна відбулася і тепер можна перестати "загравати" з місцевим населенням на захоплених територіях. По-третє, російська армія має величезні втрати, які потрібно поповнювати, і зробити це окупантам швидше і легше за рахунок місцевого населення. По-четверте, навіть якщо цю пропозицію пропишуть у законі, окупанти завжди зможуть трактувати її на свою користь. До того ж у них є ще чимало приводів, за якими можна позбавити "нового росіянина" громадянства РФ.

Що станеться з тими, кого позбавлять громадянства? Відповідно до закону, підписаного Путіним, вони підлягають депортації. Однак, і в цьому випадку чоловікам із прифронтових Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного не варто радіти та сподіватися, що вони просто покинуть територію т.зв. "ЛНР". Швидше за все, окупанти вивозитимуть жінок та дітей, а чоловіків кидатимуть у "м'ясні штурми".

І навіть місцеві колаборанти перебувають у зоні ризику, оскільки їх не врятують ані посади, ані готовність слугувати окупантам. У планах Кремля - повністю замінити населення на захоплених територіях, а це означає, що незабаром в окупований Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне хлинуть "понаїхавші" з РФ, серед яких знайдеться заміна місцевим зрадникам...

От і виходить, що дбаючи про "моральну, психологічну, ідеологічну та конституційно-правову значущість" присяги російські депутати-комуністи, "підклали свиню" любителям "руського миру" на Луганщині. "Почекуни" сподівалися жити й процвітати в цьому самому "мирі", але ніяк не вмирати за нього...

Читайте також: Багато хто не доживе до "світлого майбутнього": про якість медицини в окупованому Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк