11.05.2024, 16:56

Жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного можуть легко втратити авто: причини, через які окупанти відбирають машини

Жители Лисичанска, Северодонецка и Рубежного могут легко лишиться авто: причины, по которым оккупанты отбирают машины

У лютому 2022 року російський президент, сподіваючись пройти переможним маршем вулицями великих українських міст, оголосив про початок вторгнення в Україну, яке він називає "спеціальною військовою операцією". З того часу багато що змінилося. Тепер по всій Росії збирають "мобіків", щоб поповнити втрати армії, яку до війни з Україною вважали "другою армією світу", а в росіян відбирають майно "на користь СВО". Жителі захоплених українських територій також зобов'язані воювати та ділитися нажитим, оскільки Кремль оголосив їх "російськими".

Частина Луганщини животіла в "руському мирі" ще з 2014 року. Жителям цих територій добре відомі всі "принади" окупації. Вмирати "за Росію" та ділитися нажитим вони почали ще 10 років тому. Тепер та ж доля чекає на мешканців "нових звільнених" територій. Особливо окупантів цікавить цивільний транспорт. Авто можна використовувати, наприклад, для перевезення поранених, зручно перевозити награбоване, "маскуватися" від дронів або драпати, зрештою, коли настане час. Чи є ризик втратити авто у мешканців Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, розбирався Час Пік.

"Все для фронту! Все для перемоги!"

Коли у лютому 2022 року росіяни чекали, що їхня армія "візьме Київ за 3 дні", вони й не підозрювали, що т.зв. СВО трохи затягнеться і їм доведеться не лише ділитися майном, допомагаючи воякам, та виконувати військово-транспортний обов'язок, а й самим воювати, поповнюючи втрати "другої армії світу". Коли у вересні 2022 року російський президент у своєму зверненні до нації заявив, що підписав указ про часткову мобілізацію, він і словом не обмовився, що для потреб армії вилучатимуть спецтехніку та транспорт у росіян.

Найбільше росіяни боялися конфіскації власних авто. Тоді юристи заспокоїли людей, заявивши, що особистому транспорту росіян нічого не загрожує, оскільки забрати машину у звичайної людини можуть лише у воєнний час, а його ніхто не запроваджував. Пройшло зовсім небагато часу, і ось вже по всій Росії у людей та бізнесу під різними приводами забирають для потреб армії не лише транспорт, а й інше майно. Експерти зазначали, що забирати особисті авто будуть лише "у виняткових випадках і за крайньої необхідності". Судячи з того, що в РФ стали активніше конфісковувати майно громадян "на потреби оборони", ця "крайня необхідність" настала...

І тепер можна констатувати, що перелік майна, яке підлягає вилученню "з метою надання допомоги військовослужбовцям РФ", одними автомобілями не обмежується. У регіонах РФ все частіше виникають прецеденти з вилученням у бізнесу та громадян на потреби армії спецтехніки, будівельних матеріалів, тютюнових виробів, дезінфікуючих та гігієнічних засобів, амуніції, технічних засобів, інструментів. Як зазначають юристи, зараз практично все придатне до використання дозволили одразу після вироку передавати на "потреби СВО". На додаток до перерахованого, це ще й взуття, одяг, продукти харчування, побутова техніка, верстати, зброя, бензопили, акумулятори, електроприлади, комп'ютери тощо.

Стверджується, що на фронт передають лише конфісковане майно громадян, які порушили закон. Проте, вже всьому світу відомо, як у РФ легко можна стати "злочинцем", наприклад, за "неправильний" пост у соцмережі чи "непатріотичне" поєднання кольорів на одязі.

Конфіскат передають не лише на потреби армії, а й як гуманітарну допомогу громадянам та організаціям у т.зв. "ЛНР" та "ДНР", та на окуповані території Запорізької та Херсонської областей. А чи поширюється військово-транспортний обов'язок на мешканців цих "звільнених" територій? Безперечно, оскільки Кремль оголосив їх "російськими"...

"Звільненим" приготуватися!

На Луганщині багато жителів міст, "звільнених" у 2022 році, досі вірять, що все погане для них залишилося у минулому й попереду на них чекає лише щасливе життя. Особливо в це вірять "почекуни" з т.зв. "трикутника", тому що в цих містах окупанти активно створюють ілюзію "відновлення". Однак жителям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного не варто розслаблятися. Оскільки захоплену територію Луганщини Кремль вважає "своєю", а мешканцям усіма правдами та неправдами роздають російські паспорти, отже, всі прописані в Конституції РФ обов'язки тепер покладаються і на мешканців "трикутника". І це означає, що отримавши " червону книжечку " вони заприсяглися бути вірними Росії, дотримуватися законодавства РФ, виконувати обов'язки громадянина, зокрема, щодо військової служби та мобілізації. Військово-транспортний обов'язок на них також поширюється.

Твердження "почекунів", що це фейки виглядають непереконливо, адже досить подивитися те, що відбувається у т.зв. "ЛНР", яка окупована вже 10 років. А там міста вже практично "зачищені" від місцевого чоловічого населення, яке окупанти утилізуютьв ході "могилізації". "Віджимати" майно та транспорт у громадян та бізнесу там почали ще з 2014 року. Тепер окупанти роблять це на "законних підставах", створюючи різні укази та закони.

У жовтні 2022 року Путін своїм указом запровадив на території ЛНР військовий стан, у період дії якого можуть обмежуватися права і свободи громадян, а на них можуть покладатися додаткові обов'язки. Влітку 2023 року набула чинності нова редакція закону "Про військовий стан", яка, зокрема, включає заборону зборів і масових заходів, заборону перебування громадян на вулицях і в громадських місцях у певний час доби. За порушення комендантської години в "ЛНР" загрожує покарання, у т.ч. - конфіскація автомобілю. Також транспортний засіб можуть конфіскувати за недотримання вимог, встановлених "правилами благоустрою територій населених пунктів", за неправильно оформлені документи, за керування у нетверезому стані тощо.

У "нових звільнених" містах цей перелік можна ще доповнити відсутністю російського паспорта та невчасним переоформленням авто та документів на нього. А мати проблеми з документами на транспортний засіб на окупованих територіях можуть багато хто, оскільки українські посвідчення водіїв там не визнають, а нові швидко отримати не вийде. Щоб поміняти посвідчення водія, перереєструвати авто за російськими стандартами та отримати номерний знак російського зразка доведеться чимало побігати й довго чекати. Ситуація ускладнюється тим, що не у всіх окупованих містах надають сьогодні такі послуги. А перетин блокпостів зі старими документами для багатьох водіїв може закінчитися плачевно.

У окупантів є багато "законних" підстав відібрати автомобіль, але життя показало, що в "руському мирі" відбувається повне свавілля. У будь-якого мешканця Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного окупанти можуть легко відібрати авто без жодних пояснень та судових розглядів. З незгодними розберуться швидко та жорстко, як це відбувається у "ЛНР" вже 10 років. Приховувати особистий транспорт марно, оскільки його облік ведуть військкомати, а з недавніх пір усіх мешканців Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного окупанти змушують стати на військовий облік. Інформація про авто автоматично потрапляє до бази після його держреєстрації, тому військкомати знають, у кого і яка є машина. Власницям транспорту теж не варто розслаблятися, адже якщо авто сподобається окупантам, то "порушником" можуть оголосити й жінку, з усіма наслідками, що звідси випливають.

Багато любителів "руського миру", які залишилися в окупованому Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному, досі не вірять, що їм доведеться воювати або розлучитися з нажитим майном "на користь СВО". Вони не думали про це, коли давали урочисту клятву, отримуючи російський паспорт. Тепер їм треба бути готовими, що доведеться жити у новій жорстокій реальності. Пересидіти та перечекати - не вийде...

Читайте також: Багато хто не доживе до "світлого майбутнього": про якість медицини в окупованому Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк