08.06.2024, 09:01

У Сєвєродонецьку наростає "нова тенденція": повідомляється про схему шахрайства з виготовлення водійських "посвідчень"

сєвєродонецьк

У соціальних мережах Северодонецька відзначається новий тренд: епідемія оголошень про виготовлення водійських посвідчень. Ці оголошення з'являються на всіх місцевих пабліках, обіцяючи отримати посвідчення будь-яких категорій, заздалегідь завірених у базі даних, з купою відгуків задоволених клієнтів, проте місця, де можна перевірити ці відгуки, не надаються.

Про це пишуть в регіональних пропагандистських чатах, передає Час Пік.

Ціна за такі послуги коливається від 40 до 60 000 рублів, залежно від категорії посвідчення. Спочатку клієнтові пропонують перерахувати 3-5 (іноді 7) тисяч рублів на оплату "державного збору" та медичного огляду, а решта суми має бути сплачена готівкою при особистій зустрічі, коли буде готове саме "посвідчення".

Крім того, клієнту пропонують надіслати своє фото для так званого "посвідчення"', а потім навіть можуть надіслати скрін каламутної медичної довідки з усіма даними.

Потім раптово "прибуває перевірка" і терміново потрібно ще 3 (іноді 4-5) тисяч рублів на пластик. Далі виникає форс-мажор: посвідчення готові, але особисто приїхати не можуть, тому залишок суми потрібно перерахувати на картку Сбербанку, і готові посвідчення будуть "надіслані поштою" на будь-яку адресу.

Після запиту надіслати фото готового посвідчення для його перевірки через серію та номер на "Госуслугах", "спеціаліст по посвідченням" обіцяє відправити фото, але моментально видаляє вашу переписку разом з вами. Після цього ви йому більше не цікаві.

"Не ведіться на це і навіть не починайте жодних діалогів, тільки втратите свої гроші. Саме по собі це протизаконно та й чисте шахрайство. Швидше за все, працює ціла група, ліплять собі ДАІшні аватарки та ліві фотки, але, судячи з стилю викладу, працюють за єдиним шаблоном. Сміливо проходьте повз, яке б не було велике бажання вихопити права", - йдеться у повідомленні.

Після таких ситуацій з придбаними "посвідченнями", на окупованих територіях майже щодня відбуваються ДТП. Так, 5 червня, у тимчасово окупованому Сєвєродонецьку Луганської області сталася смертельна аварія.

Читайте також: У мережі з'явилися свіжі кадри з тимчасово окупованого Рубіжного: жахливі наслідки "звільнення"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк