14.06.2024, 16:19

Готуються бігти: окупанти розпочали підготовку до "евакуації" музейних цінностей із Криму

Департамент окупаційної адміністрації Криму, який відповідає за історичні артефакти та об'єкти культури на півострові, наказав підлеглим установам розпочати підготовку до "евакуації" музейних цінностей.

Про це свідчить лист "Мінкульту республіки Крим", надісланий керівникам музейних установ регіону, передає Час Пік із посиланням на Центр національного спротиву.

Існує серйозний ризик, що найцінніші експонати буде перевезено з Криму на територію Росії. У документі, переданому у розпорядження ЦНС, йдеться про необхідність уточнити перелік "місць евакуації цінностей" на випадок катастроф чи воєнних дій. Цей перелік мав бути затверджений давно, але новий лист Мінкульту РФ вимагає оновлення інформації.

Музейні установи Криму отримали час для відповіді на запит до 1 липня цього року. У документі також згадується, що частина культурних та історичних пам'яток буде вивезена за межі півострова.

Згідно з листом, окупанти намагаються прискорити процеси типологізації та оцінки музейних артефактів у Криму. Музейники створюють електронні реєстри творів мистецтва та пам'яток історії, передаючи інформацію до електронного музейного фонду Росії. Це свідчить про планомірну підготовку до вивезення цінностей, коли Росія вирішить залишити острів.

Цікаво, що листа підписано заступником міністра культури Андрієм Ростенком, який раніше був головою окупаційної адміністрації Ялти. Ростенко встиг відсидіти в російському СІЗО за звинуваченням в угодах із землею біля моря, але до суду справа не дійшла, і він був тихо звільнений. Тепер він займається культурною сферою у "Мінкульті".

Читайте також: 

У мережі показали оборонну лінію у Криму, на яку витратили сотні мільйонів рублів

Виготовлення лайтбоксів: інновації у виготовленні та використанні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк