30.07.2024, 16:04

Окупаційна влада намагається приховати спалах холери в Криму: деталі епідемії з'являються завдяки витоку інформації

Оксана Мовчан | Всі новини автора
олдлж

Спалах холери, який, ймовірно, почався в Криму ще в середині червня 2024 року, викликав серйозне занепокоєння серед медичних працівників та місцевих жителів. 

Доступ до цих даних отримали хакери з групи "Кібер Спротив", які виявили серйозні недоліки у реагуванні на кризу, повідомляє ]]>Центр національного спротиву]]>, передає Час Пік.

Нові деталі епідемії стали відомі завдяки витоку інформації з електронної скриньки відділу забезпечення лікарськими препаратами так званого "міністерства охорони здоров’я Криму" РОА.

Як стало відомо, спалах холери, який на даний момент, ймовірно, триває вже два місяці, не був належним чином зафіксований та оприлюднений. Документи, отримані хакерами, свідчать про те, що епідемія розпочалася ще в середині червня, але офіційні повідомлення та належне реагування на ситуацію відсутні.

Виявилося, що лікарні Криму, зокрема Сімферопольська міська лікарня №7, а також медичні установи в Джанкої та Феодосії, були неспроможні ефективно впоратися з кризою через відсутність необхідних препаратів та засобів індивідуального захисту.

Виявлені документи містять запити до росздоровнагляду з вимогами перевірити забезпечення лікарень медикаментами та індивідуальними засобами захисту. Однак, як показують дані, в лікарнях Криму не було достатньої кількості засобів індивідуального захисту, а також курсів підвищення кваліфікації для медичного персоналу по профілактиці інфекцій, пов'язаних з наданням медичної допомоги.

На початку липня російські медіа повідомили про закриття пляжів у Феодосії через прорив колектора і забруднення моря, що могло бути пов'язане із спалахом холери. Проте офіційно жоден населений пункт не був оголошений зоною епідемічного лиха, що вказує на намагання приховати масштаби проблеми.

Тим часом, російські пропагандистські матеріали намагалися заспокоїти громадськість, публікуючи статті про "як уберегтися від холери у Криму".

Раніше, у травні цього року, керівник "міністерства охорони здоров’я Криму" Костянтин Скорупський пішов у відставку. Зміни в керівництві не принесли поліпшень, і в липні новий "міністр" Алексєй Натаров, призначений Сергієм Аксьоновим, також не зміг впоратися з ситуацією, що підтверджують численні скарги.

Нагадаємо, що востаннє сильний спалах холери в Криму був зафіксований у 1994 році. Українські Сили оборони продовжують відстежувати ситуацію та працюють над встановленням точного числа постраждалих та загиблих.

Для профілактики холери мешканцям окупованих територій рекомендується дотримуватися наступних правил:

  • Не купувати продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі.
  • Не купатися і не ловити рибу у забруднених водоймах.
  • Дотримуватися особистої гігієни: ретельно мити руки перед їжею і після відвідування туалету.
  • Використовувати чисту воду.
  • Мити овочі та фрукти перед вживанням.
  • Ретельно готувати їжу, проварюючи чи просмажуючи продукти перед вживанням.
  • Ці заходи допоможуть зменшити ризики захворювання і зберегти здоров'я в умовах епідемії.

​​​​​​​

Читайте також:

У тимчасово окупованому Луганську супермаркет "Spar" реалізує рибу з черв'яками

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк