07.09.2024, 18:07

"Компенсація з підступом": окупанти змушують шахтарів відмовитися від соціальних гарантій

Марина Гончар | Всі новини автора
родолод

Співробітникам "Східвугілля", які були примусово мобілізовані до армії РФ на тимчасово окупованій Луганщині, запропонували отримати грошову компенсацію за невикористані дні відпустки. Однак ця пропозиція має серйозні умови, які викликають занепокоєння серед шахтарів.

Про це повідомляє Луганська ]]>ОВА]]>, передає Час Пік.

Згідно з заявою так званого "мінтопенерго ЛНР", шахтарі, які були мобілізовані, мають право подати заяву на отримання компенсації за відпустку, яку вони не використали до моменту призову.

Проте для того, щоб отримати ці кошти, працівникам пропонують написати заяву про звільнення за власним бажанням або за згодою сторін.

Це означає, що мобілізовані шахтарі фактично повинні добровільно позбавити себе трудових прав та соціальних гарантій, які зазвичай надаються робітникам під час їхньої відсутності.

Примусове мобілізованим працівникам, на період мобілізації, було призупинено трудові договори. Проте офіційно їх не звільнили, що дозволяє зберігати певні права, такі як відпускні та соціальні гарантії. Тому пропозиція фактично змушує шахтарів добровільно погоджуватися на умови, за яких вони позбавляються будь-яких соціальних прав і залишаються без офіційної підтримки після звільнення.

В умовах окупації та примусової мобілізації це може стати справжнім викликом для тих, хто вже опинився у складній ситуації через втрату роботи та ризик для життя.

Ця ситуація стала ще одним прикладом того, як окупаційна влада маніпулює правами місцевих жителів, використовуючи мобілізацію для тиску на шахтарів.

Читайте також:

Що зараз відбувається з підвозом води у Лисичанську

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк